eur:
394.18
usd:
368.02
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Parlagfüvet vág egy közmunkás Nagyszénás belterületén 2013. július 29-én. A hatóság július 1-jétől eljárást indít azok ellen, akik elmulasztják a parlagfű-mentesítést.
Nyitókép: MTI Fotó: Rosta Tibor

Nagyon rossz hír az allergiásoknak, a hétvégén sokat romolhat a helyzet

Július végére érheti el a parlagfű pollenje a tüneteket okozó szintet a levegőben, ezért az allergiásoknak érdemes már a hétvégén elkezdeni a gyógyszerek szedését - hangsúlyozta a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője, Szigeti Tamás.

Az elmúlt hónapokban a csalánfélék pollenkoncentrációja fokozatosan emelkedett, jelenleg országosan a magas szintet érik el. "Például a csalánfélékre allergiások számíthatnak erős tünetekre" - mondta el az InfoRádióban Szigeti Tamás, a Nemzeti Népegészségügyi Központ levegőhigiénés szakértője.

Bár a parlagfű virágzása még nem kezdődött el, pollenszemei már megjelenhetnek többfelé a levegőben.

"Július utolsó napjaiban helyenként már elérheti a tüneteket okozó szintet is, elsősorban az Alföldön és a főváros térségében,

ezért javasoljuk a parlagfűpollen-allergiásoknak, hogy kezdjék el a hétvégén a gyógyszerek szedését, keressék fel kezelőorvosukat és készüljenek fel a kezdődő parlagfűszezonra" - figyelmeztetett Szigeti Tamás, aki nyomatékosította, minden lakosnak kötelessége a saját területén a parlagfű-mentesítés.

Aki még csak gyanakszik arra, hogy allergiás, annak azt javasolja, mindenképp menjen el orvoshoz és végeztessen el allergiateszteket.

A különböző növények által okozott pollenallergiának nagyon hasonló tünetei vannak: a szemmel, az orral és a légzéssel lehetnek problémák.

A gyógyszerek mellett Szigeti Tamás azt javasolja, hogy a kora reggeli vagy késő esti órákban tartózkodjunk inkább az utcán, akkor ugyanis kisebb a pollenterhelés.

"Emellett

javasolt az allergiásoknak, hogy minden nap mossanak hajat,

a pollenszemek ugyanis megragadnak a hajszálokon" - tette hozzá.

További tájékozódásra a Polleninfo.oki.hu portált ajánlja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×