eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Károsodik az agya annak a kisgyereknek, akire nem hangolódnak rá

A szenvedélybetegség kialakulása a gyermekkori traumákra vezethető vissza - mondta el az InfoRádió Aréna című műsorában K. Németh Margit klinikai szakpszichológus, gyermekpszichoterapeuta.

Angliában egy professzor vezetésével vizsgálatot folytattak kisgyermekek részvételével, a korai időszak anya-gyerek kapcsolatát, a ráhangolódást, a kötődés kialakulását vizsgálták. Az 1994-ben publikált vizsgálat során arra jutottak - egy neurobiológus írta le -, hogy azoknál a gyerekeknél, ahol ebben a korai, nagyon szenzitív időszakban az édesanya, illetve az elsődleges gondozó nem tud ráhangolódni a gyermekére, illetve azt adni, annyit és úgy, ami a gyerek igénye, folyamatos traumatizáció lép fel.

"Nem egy nagy trauma éri a gyerkeket, hanem folyamatos élményük, hogy elhangolódnak. Szöveti károsodás alakul ki ezeknél a gyerekeknél, a jobb agyfélteke orbitofrontális részében"

- mondta az InfoRádió Aréna című műsorának stúdiójában K. Németh Margit gyermekszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus.

A kutatási eredmény később alátámasztást nyert magatartás-zavarosoknál, deviánsoknál, drogosoknál - tette hozzá.

A korai sérülések szerinte - kifejezetten a szenvedélybetegeknél, a deviánsoknál vagy a magatartás-zavarosoknál megfigyelhető ez - olyan lelki terheket is létrehoznak, amelyek az agyban is kimutatható sérülések, de viselkedési jellemzőkként válnak észlelhetővé, ezáltal a beilleszkedésben és a későbbi életvitelben is nagyon meghatározó lesznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×