eur:
369.87
usd:
345.56
bux:
47869.61
2023. június 3. szombat Klotild
Katona a Brave Warrior 2018 többnemzeti harcászati gyakorlaton Veszprém közelében 2018. október 2-án.
Nyitókép: MTI/Bodnár Boglárka

Óriási hadmozgások jönnek egész Magyarországon

Fekete Hattyú, Áttörés, Szentesi Fokos, Soft Caps, Immediate Response - egymást érik a hadgyakorlatok, gyakran találkozhatnak a nemzetközi egységekkel a közutakon is.

Több olyan hadgyakorlat is zajlik jelenleg az országban, amelynek katonai mozgásait észlelheti a lakosság - írja a feol.hu.

A Black Swan, azaz a Fekete Hattyú hadgyakorlatra június 2. és június 21. között kerül sor, amelyet a Magyar Honvédség mellett az Európában Állomásozó Amerikai Különleges Műveleti Erők Parancsnoksága, valamint az Európában Állomásozó Amerikai Szárazföldi Haderő Parancsnoksága szervez.

Ebben a hadgyakorlatban a magyar fél vezeti azt a többnemzetű különleges műveleti komponensparancsnokságot,

amelynek alárendeltségében magyar és nemzetközi különleges műveleti osztagok gyakorlatoznak a szárazföld, a haditengerészet és a légierő elemeinek bevonásával.

A Saber Guardian nevű hadgyakorlat részeként zajló művelet a Fekete-tenger térségét célozza, végrehajtási helye pedig Magyarország mellett Bulgária, Románia, Horvátország, Szlovénia és Észak-Macedónia. Már megérkezett a 12. Combat Aviation Brigade 24 helikopter, és a tüzéroszlop is. Jelenleg a felkészítés zajlik, hanghatással járó gyakorlat még nem volt. Az amerikai, úgynevezett nagy láthatóságú gyakorlatban részt vevő országok – köztük Magyarország – a nemzeti hadgyakorlataikat időben és térben szinkronizálták az amerikaiakkal.

Éppen ezért például a Breakthrough, azaz Áttörés 2019 éleslövészettel egybekötött, magyar–amerikai tűztámogatási és célkezelési gyakorlatra a Magyar Honvédség Központi Gyakorló-és Lőtéren – Veszprém, Hajmáskér, Bakonykúti, Újdörögd, Várpalota és Tapolca térségében – május 30. és június 20. között kerül sor.

Az amerikai résztvevők több rakéta-sorozatvető és ágyútarackos alegységgel vesznek részt a gyakorlaton, évtizedek óta nem volt annyi tüzérségi eszköztípus Magyarországon, mint most.

A másik a Szentesi Fokos 2019, amely olyan többnemzetű vízi átkelési gyakorlat május 31. és június 12. között, amely ebben az időszakban szintén intenzív katonai gépjárműmozgásokkal jár.

Jelenleg zajlik továbbá a Soft Caps 2019, a Magyar Honvédség Civil–Katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ saját gyakorlata.

Az Immediate Response 2019 nevű hadgyakorlat utolsó fázisa szintén most zajlik Magyarországon, melynek során a több mint kilenc nemzetből álló többnemzetű zászlóalj azt gyakorolja, hogyan tudja átlépni a magyar határt különböző szövetségi tagságok esetén. Ez is látványos mozgásokkal jár, hétfőn például hat menetoszlop közel 700 katonával haladt keresztül az országon Taszárra, ahonnan kedden éjjel visszaindult Horvátországba.

Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Amerika szerint Oroszország már Ukrajnában is csak a második legerősebb, Melitopolt és Bergyanszkot támadják az ukránok - Háborús híreink szombaton

Megkezdődött az ukrán erők kiképzése az amerikai Abrams tankokon, ezzel együtt Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok Ukrajnával és más szövetségeseivel azon dolgozik, hogy konszenzust építsenek ki a háború befejezése érdekében. A külügyminiszter beszédében lekicsinyelte az orosz hadsereg képességeit. Ukrán rakétatámadás érte Melitopolt és Bergyanszkot, miközben a Wagner-csoport új feladatot kapott Bahmutban. Nagy-Britannia támogatja Ukrajna NATO-hoz való csatlakozását, bár a politikai realitás az, hogy Ukrajna nem csatlakozik a NATO-hoz addig, amíg háborúban áll Oroszországgal. Az ukránok által támogatott orosz lázadó csoportok elmondása szerint továbbra is harcolnak az oroszországi Belgorod régióban, annak ellenére, hogy Moszkva csütörtökön azt állította, hogy visszaverte a támadást.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×