eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az európai parlamenti választásokról és a tisztújításról tárgyalnak a rendkívüli uniós csúcson - a nap hírei

Január 1-jétől a nagyszülők is mehetnek gyedre, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. Ausztriában hivatalosan is felmentette a kormányt az államfő.

Az európai parlamenti választások eredménye, illetve a tisztújítás a rendkívüli uniós csúcs egyetlen napirendi pontja. Az uniós állam- és kormányfők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd a tervek szerint megkezdik az uniós intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást.

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását az Európai Parlament házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádióban megismételte: a csúcsjelöltek közül Magyarország egyiket sem tudná támogatni.

Január 1-jétől a nagyszülők is mehetnek gyedre, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot - mondta a család- és ifjúságügyi államtitkár a parlamentben. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9 tized százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

Megkapta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának engedélyét a Richter és az Allergan a cariprazine kiterjesztett alkalmazási előiratához. Az engedélynek köszönhetően az orvosok megkapják a lehetőséget, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az I. típusú bipoláris betegség valamennyi tünetét.

Meghosszabbíthatják az azonnali átutalás tesztidőszakát, ha az eredetileg tervezett július elseji határidővel nem indul el a rendszer - értesült az InfoRádió a pénzügyekért felelős államtitkártól. Gion Gábor elmondta: akár két hónapos is lehet a tesztidőszak, mert a határidőnél fontosabb, hogy kifogástalanul működjön az azonnali átutalás.

Az év második felében 3 milliárd forinttal bővül az építőipari kisvállalkozásokat támogató 6 milliárd forintos keret - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László elmondta: a gazdasági kabinet elfogadta a tárca által kidolgozott építésgazdasági stratégiát, amely nagy hangsúlyt helyez termelékenység és hatékonyság növelésére.

Jogi okok miatt nem tartja meg a szerdára szervezett ágazati sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás a PDSZ elnöke az InfoRádiónak elmondta: végső esetben nemzetközi bíróság előtt kívánja igazolni, hogy Magyarországon a közszférában lehetetlen munkabeszüntetést szervezni.

Ausztriában hivatalosan is felmentette a kormányt az államfő. A parlament hétfőn vonta meg a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kabinetjétől. Alexander van der Bellen várhatóan a jövő héten nevezi ki az ügyvivő kormány tagjait.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×