eur:
392.87
usd:
365.97
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Az európai parlamenti választásokról és a tisztújításról tárgyalnak a rendkívüli uniós csúcson - a nap hírei

Január 1-jétől a nagyszülők is mehetnek gyedre, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. Ausztriában hivatalosan is felmentette a kormányt az államfő.

Az európai parlamenti választások eredménye, illetve a tisztújítás a rendkívüli uniós csúcs egyetlen napirendi pontja. Az uniós állam- és kormányfők először az Európai Parlament elnökével egyeztetnek, majd a tervek szerint megkezdik az uniós intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást.

Megerősítette a csúcsjelölti rendszer támogatását az Európai Parlament házbizottságaként működő úgynevezett Elnökök Értekezlete. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter az InfoRádióban megismételte: a csúcsjelöltek közül Magyarország egyiket sem tudná támogatni.

Január 1-jétől a nagyszülők is mehetnek gyedre, ha az Országgyűlés elfogadja az erről szóló törvényjavaslatot - mondta a család- és ifjúságügyi államtitkár a parlamentben. Novák Katalin a nagyszülői gyermekgondozási díj bevezetéséről szóló kormányzati előterjesztés általános vitájában közölte, a nagyszülői gyed átlagfizetés esetén 208 ezer forint havi támogatást jelent.

Nem változtatott a jegybanki alapkamat 9 tized százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. A testület a kamatfolyosót is változatlanul hagyta.

Megkapta az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalának engedélyét a Richter és az Allergan a cariprazine kiterjesztett alkalmazási előiratához. Az engedélynek köszönhetően az orvosok megkapják a lehetőséget, hogy egyetlen készítménnyel kezelhessék az I. típusú bipoláris betegség valamennyi tünetét.

Meghosszabbíthatják az azonnali átutalás tesztidőszakát, ha az eredetileg tervezett július elseji határidővel nem indul el a rendszer - értesült az InfoRádió a pénzügyekért felelős államtitkártól. Gion Gábor elmondta: akár két hónapos is lehet a tesztidőszak, mert a határidőnél fontosabb, hogy kifogástalanul működjön az azonnali átutalás.

Az év második felében 3 milliárd forinttal bővül az építőipari kisvállalkozásokat támogató 6 milliárd forintos keret - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter. Palkovics László elmondta: a gazdasági kabinet elfogadta a tárca által kidolgozott építésgazdasági stratégiát, amely nagy hangsúlyt helyez termelékenység és hatékonyság növelésére.

Jogi okok miatt nem tartja meg a szerdára szervezett ágazati sztrájkot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Szűcs Tamás a PDSZ elnöke az InfoRádiónak elmondta: végső esetben nemzetközi bíróság előtt kívánja igazolni, hogy Magyarországon a közszférában lehetetlen munkabeszüntetést szervezni.

Ausztriában hivatalosan is felmentette a kormányt az államfő. A parlament hétfőn vonta meg a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kabinetjétől. Alexander van der Bellen várhatóan a jövő héten nevezi ki az ügyvivő kormány tagjait.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×