eur:
393.06
usd:
366.87
bux:
66548.58
2024. április 25. csütörtök Márk
Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, egyházügyekért és nemzetiségekért felelős miniszterelnök-helyettes beszél a Fidesz eredményváró rendezvényén tartott sajtótájékoztatón a Bálna Budapest rendezvényközpontban 2019. május 26-án.
Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Semjén Zsolt: vállalhatatlan a Néppárt terve

A KDNP néppárti tagságának megszüntetése nem vetődött még fel, de a jobboldali partnerek felé is nyitnia kell a pártszövetségnek - mondta az InfoRádiónak Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, a KDNP elnöke.

Ötvenezren szavaztak levélben, és először voksolhattak olyan határon túli magyar állampolgárok, akik nem uniós országban élnek. Így juthatnak most képviselethez a kárpátaljai és a vajdasági magyarok is - emelte ki Semjén Zsolt. Az európai parlamenti választás után kirajzolódó erőviszonyokat úgy látja, hogy a kereszténydemokrata értékeket továbbra is az Európai Néppárt képviseli majd, ezért is tagja hosszú ideje a KDNP.

"A Néppárt felvett több, inkább liberális beállítottságú pártot, és a kereszténydemokrata identitás elhalványult, pedig a néppárton kívül is vannak keresztény pártok, például Kaczynski pártja Lengyelországban. A PiS sokkal közelebb van az adenaueri eszméhez, mint egyes tagszervezetek a Néppártban" - mondta a KDNP elnöke.

Most, mivel jelentősen meggyengült a néppárti és a szociáldemokrata frakció is, ezért nyitni kell, de Semjén Zsolt szerint az vállalhatatlan, ha csak a liberálisok vagy a zöldek felé. "Ezért azt javasolják, hogy a Néppárt legalább a lehetőséget hagyja nyitva más pártok, például a PiS vagy a Salvini-szövetség felé. Ők sokkal közelebb vannak a néppárt eredeti értékeihez" - mondta a miniszterelnök-helyettes.

Percről percre tudósításunkat az EP-választásról itt olvashatják.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×