eur:
394.13
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Egy választópolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében egy erzsébetvárosi iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án.
Nyitókép: Egy választópolgár leadja szavazatát az európai parlamenti választáson a főváros VII. kerületében egy erzsébetvárosi iskolában kialakított szavazókörben 2019. május 26-án. MTI/Balogh Zoltán

Megkezdődtek az európai parlamenti választások Magyarországon

Összesen 21 európai nemzet választja meg vasárnap európai parlamenti képviselőit. Magyarországon a szavazóhelyiségek reggel 6 órakor nyitottak ki. Este 7 óráig több mint 8 millió választópolgár adhatja le a voksát.

Vasárnap mintegy 8 009 000 választópolgár dönthet arról, kik képviseljék Magyarországot az Európai Parlamentben. Közülük 7,9 millió Magyarországon, 115 ezren levélben, több mint 20 ezren külképviseleten szavazhatnak.

Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda vezetője az InfoRádió Aréna cmű műsorában elmondta, hogy 8 008 740 fő szerepel a választási névjegyzékben, magyarországi állandó lakcímmel 7 890 000 rendelkezik, 115 ezren vannak, akik EU-n kívül élő kettős állampolgárok, 3 390 ezren pedig bár más EU-s tagállamban élnek, jelentkeztek a hazai névjegyzékbe. Az iroda már 33 ezer szavazatot meg is kapott. A külképviseleten leadott szavazatok csak a jövő hét elején érkeznek meg a testülethez.

Szoros szavazás esetén ezek döntőek lehetnek.

A szavazatok összesítését 19 órakor kezdik meg, de egy uniós előírás miatt csak az utolsó - olaszországi - szavazóhelyiség bezárása után teszik közzé, ez este 11-kor várható. Viszont éppen azért, mert már este 7-kor megkezdik az összesítést, 11 órakor, amikor elindul a tájékoztató rendszer, már viszonylag magas feldolgozottsági adatokat fognak mutatni a számok.

Mit kell vinni, ha szavazni megyünk?

Az EP-választás egyfordulós, szavazni a pártok által állított listára lehet. A szavazóhelyiségek Magyarországon reggel 6-kor nyitnak és este 7-kor zárnak.

A szavazáshoz a választási értesítőre nincs szükség, de kell a lakcímkártya és mellé egy fényképes igazolvány, ami lehet a személyi igazolvány, a jogosítvány vagy az útlevél.

Aki egészségi állapota vagy fogyatékossága miatt nem tud elmenni a szavazókörbe, vagy éppen börtönben van, de szeretne szavazni és ezt megteheti, az vasárnak délig kérhet mozgóurnát.

Magas lehet a részvétel

Magyarországon öt évvel ezelőtt 28–29 százalékos volt a részvétel, az idei előrejelzések ugyanakkor ennél magasabb, 35 és 40 százalék körüli részvételt jósolnak - erről Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezérigazgatója beszélt az M1-en.

Kedden már összeül a miniszterelnökök tanácsa

A választások után két nappal összeül az Európai Tanács, az uniós országok állam- és kormányfői először személyi kérdésekről, így az Európai Bizottság elnökének személyéről döntenek, és a nyár folyamán tárgyalják a költségvetést. Erről pénteken Orbán Viktor miniszterelnök a Hír TV-nek adott interjúban kulcsfontosságúnak nevezte, hogy mekkora felhatalmazást kapnak a választóktól, mert a vasárnapi választáson múlik, hogy kinek milyen a súlya, mekkora az érdekérvényesítő képessége a testületben.

Az amerikai kontinensen már szavaztak a magyarok

Az időeltolódás miatt már szombaton lehetett szavazni Magyarország amerikai külképviseletein helyi idő szerint 6 és 19 óra között. Összesen 1313-an voksolhattak Amerikában. Az első szavazóhelyiségek Argentínában (Buenos Aires), Brazíliában (Brazíliaváros és Sao Paulo), és Uruguay-ban (Montevideo) nyíltak meg, a legtöbben, 382-en New Yorkban szavaztak.

Tart az ázsiai és az óceániai szavazás

A külképviseletek ott is helyi idő szerint reggel 6-tól este 7 óráig várják a voksolókat. Az Amerikán kívüli első szavazókör Új-Zélandon, Wellingtonban nyílt meg, közép-európai idő szerint szombat este 8 órakor. Ezt követte közép-európai idő szerint 22 órakor az ausztrál kontinensen Canberra, Melbourne és Sydney. A négy szavazókörben összesen 170 szavazót várnak.

Az első ázsiai szavazókör Japánban (Tokió) és Dél-Koreában (Szöul) nyílt meg, közép-európai idő szerint szombaton este 11-kor. A következő órában (itteni idő szerint éjfélkor) nyílik meg a Kínai Népköztársaságban Csungking, Sanghaj, Hongkong és Peking szavazóköre. A kínai szavazókörökkel egy időben nyit ki Szingapúr szavazóköre is, valamint Manila (Fülöp-szigetek), Kuala Lumpur (Malajzia) és Ulánbátor (Mongólia) szavazóköre.

Egy óra múlva, közép-európai idő szerint 1 órakor nyit a magyar külképviselet Thaiföldön (Bangkok), Vietnamban (Hanoi és Ho Si Minh-város), továbbá Indonéziában (Jakarta) és Kambodzsában (Phnom Penh).

Közép-európai idő szerint hajnali 2-kor nyitnak a szavazókörök Kazahsztánban (Nur-Szultan és Almati). Fél órával később nyit a külképviselet Indiában (Új-Delhi és
Mumbai), újabb fél óra múlva pedig Oroszországban (Jekatyerinburg), Pakisztánban (Iszlámábád), Üzbegisztánban (Taskent).

A felsorolt 22 külképviseleten összesen 685 magyar választópolgár kíván szavazni, a legtöbben (148) Tokióban.

Több uniós tagországban is túl vannak már a voksoláson

Csütörtökön voksoltak a britek és a hollandok, pénteken az írek, és ekkor elkezdődött a cseh kétnapos választás is, amely szombat délután fejeződött be. Szombaton Szlovákiában, Lettországban és Máltán is szavaztak.

Csehországban a szombati urnazárás után nyilvánosságra hozott adatok az egyes régiókból, illetve a nagyobb városokból azt jelzik, hogy a részvételi arány az EP-választáson körülbelül 25 százalék körül mozgott. A legtöbben Prágában szavaztak, néhány kerületben meghaladta a részvételi arány a 35 százalékot is. A 21 európai parlamenti mandátumért az idén 39 párt és koalíció több mint 800 jelöltje versenyzett.

Máltán, Lettországban és Szlovákiában is szombaton volt a szavazás. Szlovákiából 13, Lettországból nyolc, Máltáról hat képviselő jut majd be az újabb ciklus elején az Egyesült Királyság európai uniós kilépésének halasztása miatt ismét 751 tagú testületbe.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.

MNB: megnőtt a forint inflációra gyakorolt hatása

A korábban vártnál mérsékeltebb növekedés, alacsonyabb, de az év közben kissé emelkedő infláció vár a magyar gazdaságra az idén – derül ki a Magyar Nemzeti Bank inflációs jelentéséből, amely 2025-re vetíti előre a 3 százalékos inflációs cél elérését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×