eur:
391.16
usd:
366.72
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Kórházi sugárveszély: új sugárvédelmi eszközöket vesznek

Sajtóértesülések szerint a sugárvédelmi felszerelések és szabályzatok felülvizsgálatát rendelte minden hozzá tartozó intézményben az Állami Egészségügyi Ellátó Központ.

Bekérte a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések állapotát tartalmazó beszámolókat minden fenntartása alatt álló intézménytől az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – értesült a Medical Online.

Múlt héten a 444 írta meg, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház baleseti sebészetének dolgozói az Országos Atomenergia Hivatalhoz fordultak, mert kiderült, hogy az ólommelényeik nem védik meg őket a sugárzástól, a felszerelésük hiányos, a sugárvédelmi szabályzatuk pedig elavult. A munkavállalók azt állították, hogy maguknak kellett megfelelő minőségű ólomkötényt vásárolniuk.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón még részben cáfolta az értesüléseket. Gulyás Gergely azt mondta, "a baleseti sebészeti műtőkben 50 sugárvédelmi kötény áll rendelkezésre. Ebből 6 darab 3 éven belül került beszerzésre, a többi régebbi.

Eddig a legrégebben beszerzett 21 darab sugárvédelmi kötény vizsgálatát fejezték be, mindegyik állapota megfelel az előírásoknak".

Az ügy nyomán az illetékes Országos Atomenergia Hivatal hatósági ellenőrzést tartott a kórházban. Hullán Szabolcs, a hivatal főigazgatója az RTL Híradójának megerősítette, hogy a Péterfy kórházhoz tartozó Baleseti Központ sugárvédelmi szabályzata 2017-ben lejárt. Hozzátette: "az atomenergia alkalmazójának kizárólagos felelőssége, hogy tevékenységét a szigorú előírások betartásával végezze."

"Valamennyi kórház rendelkezik sugárvédelmi szabályzattal és be is tartja az abban foglaltakat" - írta a Híradónak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ. Két intézmény van, ahol a szabályzat meghosszabbítása éppen folyamatban van. Azt is közölték, hogy

a dolgozók nincsenek veszélyben, és az új sugárvédelmi eszközök beszerzése folyamatban van.

Az InfoRádiónak az Állami Egészségügyi Ellátó Központ egyelőre nem erősítette meg, hogy átfogó sugárvédelmi vizsgálatot tartanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×