eur:
393.77
usd:
367.94
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Magyarország készen áll az európai-kínai kapcsolatok fejlesztésének előmozdítására, mondta Orbán Viktor Pekingben - a nap hírei

A felsőoktatási felvételit nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen tüntettek Budapesten. Megdőlt a napi melegrekord, Békéssámsonban 30,9 fok volt.

Magyarország készen áll az európai-kínai kapcsolatok fejlesztésének előmozdítására - jelentett ki a kormányfő Pekingben. Orbán Viktor a kínai elnökkel folytatott találkozóján Magyarország határozott támogatásáról biztosította az Egy övezet, egy út kezdeményezést, amely szavai szerint inkább egy lehetőség, mint fenyegetés. Hozzátette: a magyar kormány üdvözli a Kínából érkező beruházásokat, és sokat vár a kínai csúcstechnológiai fejlesztésektől. Hszi Csin-ping kínai államfő kiemelte a Budapest-Belgrád vasútvonal fejlesztését. A pekingi tárgyalásokon több megállapodást is aláírtak kínai és magyar vállalatok, egyebek mellett a budapesti és a hsziani nemzetközi repülőtér. A Richter Gedeon gyógyszeripari szerződéseket kötött.

Magyarország és Szlovákia közösen készül fel az Ukrajna felőli gázszállítás esetleges leállására - közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter a szlovák gazdasági tárca vezetőjével folytatott pekingi tárgyalás után felidézte: az év végén lejár az orosz-ukrán tranzitszerződés. Az egyik lehetséges forgatókönyvként említette, hogy a Török Áramlat Szerbián és Bulgárián keresztüli meghosszabbításával létrejön egy déli gázszállítási útvonal.

Átmenetileg felfüggesztette a kőolaj átvételét a Mol a Barátság kőolajvezetéken. Az olajtársaság közleményében ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy a beérkező nyersanyag eddig megfelelt a minőségi elvárásoknak, a hazai finomítóba nem kerülhet szennyezett nyersolaj. Hozzátették: a felfüggesztés semmilyen formában nem érinti a Mol finomítóinak működését.

Büntetőeljárás indult Oroszországban a Barátság kőolajvezetékbe került szennyezett olaj miatt. Szamarában több magáncégnél házkutatás folyik. A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója elmondta, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő. A Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe. Az ukrán cég vezérigazgatója szerint május első harmadában legalább a Barátság vezeték déli ágán újraindul az olaj szállítása.

Némileg romlott tavaly az igazságszolgáltatás függetlenségének megítélése Magyarországon a lakosság és a vállalati szféra körében is. Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon a 28 uniós tag közül az állampolgárok hátulról a tizedik helyre, míg a cégek a második legrosszabbra értékelték a bíróságok függetlenségét. Az Országos Bírósági Hivatal az eredményeket kommentálva azt hangsúlyozta: Magyarország bíróságai továbbra is az unió élvonalához tartoznak, példaként említette az elektronikus kapcsolattartást, és a közigazgatási ügyek csökkenő időtartamát.

A felsőoktatási felvételit nyelvvizsgához kötő kormányzati tervek ellen tüntettek középiskolások és egyetemisták Budapesten. A Kossuth téri megmozdulás résztvevői azt szeretnék elérni, hogy halasszák el a nyelvvizsga-követelmény 2020-as bevezetését addig, amíg a magyar iskolák nem lesznek képesek megfelelő szintű nyelvoktatást biztosítani a diákok számára. A Független Diákparlament által szervezett demonstrációhoz a pedagógus érdekképviseletek és civil szervezetek mellett több ellenzéki párt képviselője is csatlakozott. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma az ellenzék kampányakciójának tartja az akciót.

Nem módosul 2-es metró és a gödöllői HÉV összekötésének tervezési határideje, az továbbra is 2019 vége - közölte a Budapesti Közlekedési Központ. Korábban a Világgazdaság számolt be arról, hogy a HÉV-ek kikerültek a főváros fennhatósága alól, így most nem tudni, hogy a MÁV-HÉV vagy a BKK-BKV lesz a projektgazda. A tervek szerint a két vonalat felüljárón kötnék össze, és az Örs vezér tere magasállomás lenne. A BKK tájékoztatása szerint a közbeszerzési értesítőben megjelent szerződésmódosítás csak technikai változtatásokat tartalmaz.

Megdőlt a napi melegrekord - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán. Békéssámsonban 30,9 fokig emelkedett a hőmérséklet. Mostanáig ezen a napon 30,4 Celsius-fok volt a csúcshőmérséklet, amit 1934-ben Szerep településen mértek. A fővárosban ugyanakkor 1 tized fokkal elmaradt a rekordtól a hőmérséklet, a belvárosban 29,2 fokot mértek.

Felfüggesztette a bíróság a Czeglédy Csaba ellen indult büntetőeljárást, mert a politikust európai parlamenti képviselőjelöltként mentelmi jog illeti meg. A bíróság egyben kezdeményezte a mentelmi jog felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottság elnökénél. A költségvetési csalással gyanúsított politikus a Demokratikus Koalíció európai parlamenti listájának 36. helyén szerepel.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt az ukrajnai frontvonal, masszív fegyverszállítmányt kap Ukrajna - Híreink az ukrajnai háborúról szerdán

Átszakadt a frontvonal az Ocseretine-Sztyepove szektorban, lehet, hogy az oroszoknak be se kell venniük Vuhledárt, hanem egyszerűen megkerülik. Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű, azonnali fegyvertranszfert készített elő Ukrajnának, a csomag már az elnök aláírására vár. Ukrán és amerikai források szerint az orosz nyári offenzíva egyik fő célja Harkiv elfoglalása lesz. Pár órája elesett Novobahmutivka is, egy apró donbaszi település Ocseretinétől délre. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 21:04
×
×
×
×