INFORÁDIÓ 
2020. február 27. csütörtök
Edina

kórház

adósság

béremelés

fedezet

Komoly terhet kaptak a kórházak

Komoly terhet kaptak a kórházak

InfoRádió

Áprilisban megugrott a kórházak adóssága, valószínűleg össze kell húzniuk a nadrágszíjat.

Április végén 28,1 milliárd forinttal tartoztak a magyar kórházak. Az adósságállomány áprilisban 5,4 milliárd, az év első négy hónapja alatt pedig csaknem 15 milliárd forinttal gyarapodott - derül ki a napi.hu összeállítása szerint a Magyar Államkincstár (MÁK) adataiból.

Az összes lejárt adósság áprilisi növekménye 5,443 milliárd forint, amelyből 317 millió forint a beruházásokhoz kapcsolódik. A kiugró növekedés hátterében valószínűleg olyan bérfejlesztésekhez kapcsolódó kifizetések állnak, amelyek fedezete még nem áll az intézmények rendelkezésére. A márciusi növekedést legalábbis ezzel indokolta a Kórházszövetség április végi kongresszusán Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár.

Az első négy hónap növekménye 14,86 milliárd forint volt.

Figyelembe véve, hogy Ónodi-Szűcs Zoltán április végén ismét megerősítette, év végéig összesen 20 milliárdos éves adósságnövekedéssel számol, igencsak össze kell húzni a kórházak képzeletbeli nadrágszíját a hátralévő hónapokban, hogy ez a cél teljesülhessen - írta a portál.

Az április végi 28 milliárdos kórházi adósságállományból 1,9 milliárd forint a Honvédkórház tartozása, a márciusról áprilisra plusz 418 millió forintos növekedést produkáló intézménynek bérelt helye van a legnagyobb adósok toplistájának élén.

A legnagyobb adósságnövekedést azonban nem a Honvédkórház, hanem a Szegedi Tudományegyetem könyvelhette el a múlt hónapban, itt egyetlen hónap alatt 812 millió forinttal gyarapodott a kifizetetlen számlák értéke, amely ezzel megközelítette az 1,2 milliárd forintot.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018