INFORÁDIÓ
2021. április 13. kedd
Ida

kórházi adósság

gazdaság

egészségügy

belföld

Ismét gyorsul a kórházak adósságának növekedése

Ismét gyorsul a kórházak adósságának növekedése

Infostart

Október végére 50,7 milliárd forint értékű lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a magyar kórházak, átlépve az egyfajta lélektani határként emlegetett 50 milliárd forintot - írta a Napi.hu.

Az egyhavi növekedés meghaladta az ötmilliárd forintot, ráadásul majdnem a teljes növekmény a 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából származott. Úgy tűnik, épp esedékessé váló kötelezettségeiknek szívesebben tesznek eleget a kórházak, mint régi adósságaik kiegyenlítésének. 2017 végéhez képest 35,2 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, azaz havonta átlagosan 3,5 milliárddal gyarapodik a beszállítók felé a tartozás.

A portál felidézte, hogy az adósságnövekedés őszi gyorsulása nem szokatlan jelenség, valamint hogy egy éve már november 4-én hivatalosan is bejelentették az adósságkonszolidációt, 2016-ban viszont csak november 17-én érkezett a beszállítókat megnyugtató közlemény.

A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint a cégek már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy októberben meglódult a lejárt kintlévőség-állományuk és durvább lett a kórházak nem-fizetése. Ugyanakkor, iparági információk szerint egyes cégeknek kötelesek fizetni a kórházak, akár a többiek kárára is.

Tartozások

A Péterfy Sándor utcai kórház vezeti az adóslistát (egy hónap alatt 462 millió forint értékű lejárt számla kifizetését halasztották el).

A Honvédkórház felzárkózott a második helyre (a március végi zéró adósságszintről október végére 2,73 milliárdnyi adósságot halmoztak fel; csak októberben 776 millió forinttal nőtt az állomány).

Kétmilliárd fölötti a tartozása két nagy megyei intézménynek is, a Békés megyei kórháznak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórháznak.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018