eur:
392.16
usd:
366.4
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay.com

Ismét gyorsul a kórházak adósságának növekedése

Október végére 50,7 milliárd forint értékű lejárt fizetési határidejű számlát halmoztak fel a magyar kórházak, átlépve az egyfajta lélektani határként emlegetett 50 milliárd forintot - írta a Napi.hu.

Az egyhavi növekedés meghaladta az ötmilliárd forintot, ráadásul majdnem a teljes növekmény a 60 napon túl lejárt számlák teljesítésének továbbhalasztásából származott. Úgy tűnik, épp esedékessé váló kötelezettségeiknek szívesebben tesznek eleget a kórházak, mint régi adósságaik kiegyenlítésének. 2017 végéhez képest 35,2 milliárd forinttal nőtt az adósságállomány, azaz havonta átlagosan 3,5 milliárddal gyarapodik a beszállítók felé a tartozás.

A portál felidézte, hogy az adósságnövekedés őszi gyorsulása nem szokatlan jelenség, valamint hogy egy éve már november 4-én hivatalosan is bejelentették az adósságkonszolidációt, 2016-ban viszont csak november 17-én érkezett a beszállítókat megnyugtató közlemény.

A beszállítókat képviselő Orvostechnikai Szövetség szerint a cégek már hetekkel ezelőtt jelezték, hogy októberben meglódult a lejárt kintlévőség-állományuk és durvább lett a kórházak nem-fizetése. Ugyanakkor, iparági információk szerint egyes cégeknek kötelesek fizetni a kórházak, akár a többiek kárára is.

Tartozások

A Péterfy Sándor utcai kórház vezeti az adóslistát (egy hónap alatt 462 millió forint értékű lejárt számla kifizetését halasztották el).

A Honvédkórház felzárkózott a második helyre (a március végi zéró adósságszintről október végére 2,73 milliárdnyi adósságot halmoztak fel; csak októberben 776 millió forinttal nőtt az állomány).

Kétmilliárd fölötti a tartozása két nagy megyei intézménynek is, a Békés megyei kórháznak és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Hetényi Géza kórháznak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Pattannak az amerikai tőzsdék a gyorsjelentések hátán

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezett itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések vannak a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentettek. A magyar piacon az OTP-re figyeltek elsősorban a befektetők, ma tartotta közgyűlését a nagybank, ahol beszédet mondott Csányi Sándor, a bankcsoport elnök-vezérigazgatója. A részvénypiaci folyamatokkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×