eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke beszél a Magyarország 2016. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslat, valamint az ÁSZ-jelentés általános vitáján az Országgyűlés plenáris ülésén 2017. október 19-én.
Nyitókép: Soós Lajos (MTI)

Ősbűnről beszélt az ÁSZ-elnök a kórházak gazdálkodása kapcsán

Domokos László úgy véli, az intézmények problémáinak megoldása nem pénzkérdés.

A kórházak adósságáról beszélt a Magyar Időknek adott interjújában az Állami Számvevőszék elnöke. Domokos László azt mondta, egyes intézményekben egyszerűen törvénytelenül könyvelnek, mégpedig "notórius módon".

Az ÁSZ-elnök ősbűnnek nevezte, a kórházak egy része többet költ, mint amennyi pénz kifizetésére jogosult lenne.

Mint elmondta, idén is számos kórháznál és társaságként működő rendelőintézetnél végeztek ellenőrzést, és a tapasztalatok a legtöbb esetben "egész egyszerűen lesújtóak voltak". Példaként említette, hogy több intézményben hiányzik a leltár, de sokszor súlyos gondok vannak a különféle eszközök beszerzésénél is.

Két ok jöhet szóba

A probléma Domokos László szerint az, hogy a jelenlegi keretek között lehetetlen megállapítani az okot. "Ma nagyjából negyven kórház lépi túl rendszeresen az anyagi lehetőségeit, de a könyvelési és gazdálkodási szabálytalanságok miatt az ÁSZ sem tudja megmondani, hogy pontosan mi is húzódik meg a háttérben" - mondta.

Az ÁSZ-elnök szerint két fő ok jöhet szóba:

vagy az, hogy az ellátandó feladatokhoz képest kevés a pénz, vagy az, hogy a kórház vezetői rosszul gazdálkodnak.

Akkor lehetne tiszta képet kapni, ha minden egyes egészségügyi intézményben betartanák a számviteli, a közbeszerzési és az antikorrupciós szabályokat, a csalásmentes működést biztosító előírásokat, és Domokos László szerint ez nem pénzkérdés. Ebben az esetben meg lehetne mondani, hogy melyik kórháznak kell többet juttatni, a gyógyítás mely területeire kell többet áldozni. Jelenleg viszont az intézmények többségében gyakorlatilag átláthatatlan a gazdálkodás - hangsúlyozta az ÁSZ-elnök.

Betegellátás és pénz

Arra a felvetésre, hogy az anyagi szempontok mellett számításba kell venni, hogy a kórházaknak, a rendelőintézeteknek el kell látniuk a betegeket, Domokos László azt mondta: ez a legfontosabb, de úgy kell megfelelő színvonalú szolgáltatást nyújtani, hogy közben az intézmény ne csússzon ki a pénzügyi keretéből. Ezért a vezető tartozik felelősséggel, és ha e két szempontot nem tudja egyszerre érvényesíteni, akkor le kell cserélni.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×