eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 13. szombat Ida
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a tankönyvek kiszállításáról tartott sajtótájékoztató előtt a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában 2017. augusztus 1-jén. Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhová megérkeznek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tárgyalni fog a kártalanításról a kormány a tankönyvesekkel

Kártérítést kell fizetnie a kormánynak azoknak a tankönyvterjesztő cégeknek, amelyeket az uniós bíróság ítélete szerint megkárosított. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden jogerősen is kimondta, hogy a magyarországi tankönyvkiadás és forgalmazás centralizálásával a kormány megsértette a cégek jogait.

A kormány a 2011-2012-es tanévben központosította a magyarországi tankönyvkiadást és forgalmazást. Emiatt három tankönyvforgalmazó cég az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, azt állítva, hogy ezzel sérültek az érdekeik. Az uniós testület tavaly igazat adott nekik, a döntés ellen a kormány fellebbezett, ezt a bíróság kedden elutasította.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint a mostani döntés egy elvi megállapítás. Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: az államnak ezeket a cégeket valamilyen szinten kárpótolnia érdemes a 2011-2012-ben elmaradt haszonért, de összegről a bíróság nem döntött.

A kárpótlás mértékéről a kormány a következő hetekben tárgyal a cégekkel. Ha nem tudnak megegyezni, ismét pereskedés következhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jónak tartja a jelenlegi, centralizált rendszert – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. Mint mondta, ennek köszönhetően tudták ingyenessé tenni a tankönyveket és született döntés arról, hogy 2020-tól minden könyvet ingyenesen kapnak a tanulók.

A piacon még mindig feszültséget okoz az, hogy a tankönyveket az állami kiadó fejleszti, így sok másik társaság hátrányos helyzetbe került – mondta a helyettes államtitkár, aki azonban kijelentette: a kormánynak elsősorban a tanulók a fontosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

A NATO-tagság ígérete helyett mást kínál Ukrajnának Csehország

„Csehország kétoldalú biztonsági megállapodást készít elő Ukrajnával, amelyet májusban vagy júniusban köthetnek meg” – jelentette be Petr Pavel cseh köztársasági elnök a Vilniusban tartott Három Tenger Kezdeményezés csúcstalálkozón. A szlovák külügyminiszter megerősítette, hogy Robert Fico kormánya támogatja az Ukrajna által kezdeményezett júniusi békekonferenciát.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

Az uniós foglalkoztatás és szociálpolitika elmúlt 20 éve

A Magyar Közgazdasági Társaság „20 éve az Európai Unióban és a jövő” címmel számos – szakmai partnerszervezettel együttműködve – szakterületenként tekinti át hazánk két évtizedes uniós tagságának tapasztalatait, eredményeit. A következő napokban-hetekben hat rövid elemzésben foglaljuk össze az egy éven át tartó konferenciasorozat eddigi tanulságait, eredményeit.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×