eur:
393.83
usd:
367.77
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős helyettes államtitkár a tankönyvek kiszállításáról tartott sajtótájékoztató előtt a fővárosi Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zenei Alapfokú Művészeti Iskolában 2017. augusztus 1-jén. Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása az iskolákba, a kiadványok a hónap végéig mindenhová megérkeznek.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Tárgyalni fog a kártalanításról a kormány a tankönyvesekkel

Kártérítést kell fizetnie a kormánynak azoknak a tankönyvterjesztő cégeknek, amelyeket az uniós bíróság ítélete szerint megkárosított. Az Emberi Jogok Európai Bírósága kedden jogerősen is kimondta, hogy a magyarországi tankönyvkiadás és forgalmazás centralizálásával a kormány megsértette a cégek jogait.

A kormány a 2011-2012-es tanévben központosította a magyarországi tankönyvkiadást és forgalmazást. Emiatt három tankönyvforgalmazó cég az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, azt állítva, hogy ezzel sérültek az érdekeik. Az uniós testület tavaly igazat adott nekik, a döntés ellen a kormány fellebbezett, ezt a bíróság kedden elutasította.

A köznevelésért felelős helyettes államtitkár szerint a mostani döntés egy elvi megállapítás. Maruzsa Zoltán az InfoRádiónak azt mondta: az államnak ezeket a cégeket valamilyen szinten kárpótolnia érdemes a 2011-2012-ben elmaradt haszonért, de összegről a bíróság nem döntött.

A kárpótlás mértékéről a kormány a következő hetekben tárgyal a cégekkel. Ha nem tudnak megegyezni, ismét pereskedés következhet.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma jónak tartja a jelenlegi, centralizált rendszert – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán. Mint mondta, ennek köszönhetően tudták ingyenessé tenni a tankönyveket és született döntés arról, hogy 2020-tól minden könyvet ingyenesen kapnak a tanulók.

A piacon még mindig feszültséget okoz az, hogy a tankönyveket az állami kiadó fejleszti, így sok másik társaság hátrányos helyzetbe került – mondta a helyettes államtitkár, aki azonban kijelentette: a kormánynak elsősorban a tanulók a fontosak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×