INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

válás

pszichológus

deliága éva

Itt a jó válás receptje - a lehető legkevesebb sérülés a családban

Itt a "jó" válás receptje - a lehető legkevesebb sérülés a családban

Bár a válás nyilvánvalóan minden érintett családtag számára trauma, de ha bekövetkezik, igyekezni kell a lehetőségeken belül jól csinálni. Deliága Éva pszichológus, a Ketten háromfelé című könyv szerzője szerint odafigyeléssel a válás után is megteremthető a harmonikus családi élet és a boldog gyermekkor.

Ha megnézzük az előttünk lévő generációt, úgy tűnik, sokkal kevesebb a válások száma, míg a 30-as, 40-es korosztályban sokkal gyakoribbá válik.

"Dolgozunk szülőkkel, és kiderül a hátterük, honnan jönnek, és az a tapasztalatom, hogy ahol elváltak a szülőként funkcionáló ember szülei már gyerekkorában, ezt traumaként hordozza, és nagyon törekszik, hogy ne történjen meg vele" - fogalmazott az InfoRádiónak Deliága Éva pszichológus, a Ketten háromfelé című, mozaikcsaládokról szóló könyv szerzője.

Művében egy esetleíráson keresztül ismerteti tapasztalatait, gondolatait.

"Egy 13 éves kamaszlány szüleinek a válásáról van szó, és az ő példájukon keresztül be tudom azt mutatni, hogy a gyermeknevelés milyen nehézségeket vet fel, és emellett - a baj csőstül jön - megjelenik a szülők kapcsolatának a megromlása is. Azt is bemutatom, hogy ezt hogyan tudják kezelni a családtagok, és miként formálódik a jövőképük" - mondta Deliága Éva.

A könyvben a pszichológus igyekezett leírni mindazon, általánosan használható információkat is, amelyek bármely válás esetén hasznosak lehetnek - többe között az otthoni légkörről, a gyermekkel való kommunikációról, a későbbi kapcsolattartás kialakításáról.

"Ez szokott lenni a kulcsfontosságú rész: hogyan sikerül kialakítani egy olyan élhető kapcsolattartási formát, hogy érvényesüljön az a szempont, hogy a gyereknek mindkét szülővel megmaradhasson a jó érzelmi és fizikai kapcsolata is. Lehet jól válni!" - figyelmeztet Deliága Éva.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak hétfő este fél nyolckor.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Ketten háromfelé - Deliága Éva a jó válásról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018