eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Itt a "jó" válás receptje - a lehető legkevesebb sérülés a családban

Bár a válás nyilvánvalóan minden érintett családtag számára trauma, de ha bekövetkezik, igyekezni kell a lehetőségeken belül jól csinálni. Deliága Éva pszichológus, a Ketten háromfelé című könyv szerzője szerint odafigyeléssel a válás után is megteremthető a harmonikus családi élet és a boldog gyermekkor.

Ha megnézzük az előttünk lévő generációt, úgy tűnik, sokkal kevesebb a válások száma, míg a 30-as, 40-es korosztályban sokkal gyakoribbá válik.

"Dolgozunk szülőkkel, és kiderül a hátterük, honnan jönnek, és az a tapasztalatom, hogy ahol elváltak a szülőként funkcionáló ember szülei már gyerekkorában, ezt traumaként hordozza, és nagyon törekszik, hogy ne történjen meg vele" - fogalmazott az InfoRádiónak Deliága Éva pszichológus, a Ketten háromfelé című, mozaikcsaládokról szóló könyv szerzője.

Művében egy esetleíráson keresztül ismerteti tapasztalatait, gondolatait.

"Egy 13 éves kamaszlány szüleinek a válásáról van szó, és az ő példájukon keresztül be tudom azt mutatni, hogy a gyermeknevelés milyen nehézségeket vet fel, és emellett - a baj csőstül jön - megjelenik a szülők kapcsolatának a megromlása is. Azt is bemutatom, hogy ezt hogyan tudják kezelni a családtagok, és miként formálódik a jövőképük" - mondta Deliága Éva.

A könyvben a pszichológus igyekezett leírni mindazon, általánosan használható információkat is, amelyek bármely válás esetén hasznosak lehetnek - többe között az otthoni légkörről, a gyermekkel való kommunikációról, a későbbi kapcsolattartás kialakításáról.

"Ez szokott lenni a kulcsfontosságú rész: hogyan sikerül kialakítani egy olyan élhető kapcsolattartási formát, hogy érvényesüljön az a szempont, hogy a gyereknek mindkét szülővel megmaradhasson a jó érzelmi és fizikai kapcsolata is. Lehet jól válni!" - figyelmeztet Deliága Éva.

A témáról bővebben az InfoRádió Családi hét című magazinjában hallhatnak hétfő este fél nyolckor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×