eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Diákok az angol nyelv szóbeli érettségi vizsga előtt az Óbudai Árpád Gimnáziumban 2017. június 18-án. A középszintű szóbeliket az emelt szintű vizsgákat követően, június 19-től 30-ig tartják az érettségit szervező középiskolákban.
Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Rengeteg a mítosz a középiskolai felvételi körül - íme a tudnivalók

Fontos az iskolaválasztás, kerülni kell a protestdöntéseket, a jelentkezési sorrend még módosítható - az Oktatási Hivatal főosztályvezetője és a Milestone Intézet munkatársa beszélt az InfoRádiónak a középiskolai felvételik április 30-ig tartó folyamatáról.

Február 18-ig, jövő hétfőig adhatják le középiskolai jelentkezésüket az érintett diákok. Az eljárás alapvetően két kört érint, az egyik a nyolcadikos tanulók legnagyobb része, ők idén körülbelül 80 ezren vannak, a másik kör pedig a 6-8 évfolyamos gimnáziumot választóké, ők körülbelül tízezren vannak.

Mint Pongrácz László, az Oktatási Hivatal Köznevelési Programok Főosztályának vezetője az InfoRádiónak elmondta,

a legfontosabb az átgondolt iskolaválasztás.

"Vannak olyan helyek, ahova nem szükséges a központi felvételi, ezeknél egyszerűbb a döntés. Ahol viszont felvételizni kell, ott érdemes megnézni a most már ismert központi felvételi eredményét, ennek megfelelően megválasztani azt a területet, ahová esélyesnek érzik a bejutást."

Mint elmondta, a rendszer fontos tulajdonsága, hogy

több helyre lehet jelentkezni, és tanácsos is több helyre jelentezni, megjelölve a tanulmányi sorrendet, olyan szempontból, hogy melyik helyre szeretne a leginkább bekerülni.

A felvételi eljárás igazából most kezdődik. A jelentkezők már ismerik a felvételi eredményüket, most tervezik meg a továbbtanulásukat. A diák beadja a jelentkezését, és amikor ez megtörtént, akkor azokon a helyeken, ahol szóbeli vizsga is van, az iskolák lebonyolítják a szóbeliket március 21-22-én, és így áll össze a tanuló összpontszáma az adott iskolában. Ezek után az iskolák meghatározzák azt, hogy kik azok a jelentkezők, akiket alkalmasnak tartanak arra, hogy az intézményben tanuljon tovább. Majd tudják kitalálni, hogy hová juthatnak be; a megfelelő helyeken ezután szóbeli vizsga következik március 21-22-én, és így összeáll a nebuló iskolánként eltérő összpontszáma.

"Ezek után

egy szoftver a tanulók egyéni vágyait összeveti az iskolák hajlandóságával, így mindenki arra a helyre kerül be, ahol az iskola is szívesen látja és ahová a ő is szívesen megy"

- írta le az április 30-ig tartó folyamatot az Oktatási Hivatal főosztályvezetője.

Fontos tudnivaló, hogy az összes felvételi után, a vizsgaeredmény ismeretében a sorrendmódosításra még lehetőség van.

Tévhitek és szempontok

A Milestone Intézet 800 diák végigkísérésével, éveken át készített egy 100 középiskolát átfogó kutatást, amelyből kiderül, hogy számos tévhit, illetve társadalmi mítosz lengi körül az iskolaválasztást.

Zeitler Ádám, a Milestone Intézet alapító tagja szerint fontos a szülőket segíteni, hogy jobban eligazodjanak a hatalmas kínálatban, ami rendelkezésre áll. Mint az InfoRádiónak nyilatkozva fogalmazott, nagy elveszettségérzéssel találkoznak,

az érintettek igyekeznek a legklasszikusabb megoldásokhoz nyúlni: legyen közel az iskola, illeszkedjen a kulturális közegükhöz, szerepeljen jó helyen az intézményi rangsorokban.

A szakember szerint ugyanakkor sok baj lehet a leegyszerűsített döntéssel, amiből erőteljesen hiányzik az az elem, ami a legfontosabb ebben a helyzetben, vagyis a diák személyisége és az ehhez illeszkedő módszertan.

Zeitler Ádám szerint nem várható el minden családtól, hogy mélyebben utánajárjon egy-egy döntésének, de

a protestdöntéseket kerülni kell: ha például a gimnáziumi oktatásnak valahol rossz a híre, abból nem következik, hogy az alternatív oktatási utak megkeresése lesz a jó megoldás.

"A jól működő középiskolai rendszerben rengeteget tud tanulni a diák a természettudományok területén, és akár matematikában is komoly előrelépésre van lehetőség. Igaz, vannak, akik nem szeretik a versenyt, és nem nyomás alatt tudnak a legjobban teljesíteni, hanem kreatívan szeretnek dolgozni. Önmagában tehát nem mondható ki, hogy vannak jó és rossz rendszerek, módszertanok.

Jól kell ismerni a diákot, mert

mindenkihez van megfelelő természetes, intellektuális eszköztár"

- jelentette ki Zeitler Ádám.

Mint mondta, a kutatás során a Milestone Intézet azt tapasztalta, hogy ma már nagyon kevés nyolcadik osztályos diáknak van konkrét tantárggyal kapcsolatos pályaelképzelése, a többségnek nincs "szűkített érdeklődése" ebben az életkorban.

Azzal kell tisztában lenni, hogy az ebben az életkorban meghozott döntés még nem fogja meghatározni a diák egész életét.

"Szeretnénk a szülőket megnyugtatni, hogy legfeljebb azon kell elgondolkodni ilyenkor, hogy intellektuális vagy manuális pálya felé induljon-e el a gyermek, itt ugyanis szétválnak a szakiskolák és a gimnáziumok" - mondta a Milestone Intézet alapító tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×