eur:
392.17
usd:
366.65
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Kollégium égő épülete Budapest IX. kerületében, a Markusovszky téren 2019. január 23. Az égő házban a tűzoltók egy holttestet találtak.
Nyitókép: MTI/Mihádák Zoltán

Részben elismerték bűnösségüket a Ráday utcai kollégiumtűz okozói

A Fővárosi Törvényszék előkészítő ülést tartott abban a büntetőügyben, amelyben az ügyészség a fiatalkorú terhelteket mint társtetteseket halált előidéző közveszély okozásának bűntettével vádolja.

A vádiratban foglaltak szerint a három fiatal fiú 2019. január 23-án együtt töltötte az időt, amikor is az I. rendű vádlott felvetette, hogy gyújtsanak fel valamit. A II. és III. rendű vádlottak támogatták az ötletét, ezért leszakítottak egy köztéri plakátdarabot abból a célból, hogy azt majd a közeli játszótéren meggyújtják. A vádlottak ezt követően egy kisboltban közösen egy üveg acetont vásároltak, hogy az égés folyamatát felgyorsítsák. Később azonban a III. rendű vádlott javaslatára megváltoztatták a tervüket és elhatározták, hogy az egyik ferencvárosi kollégium használaton kívüli bejárati ajtajának támasztott matracot gyújtják fel. Helyismeretük folytán tisztában voltak azzal, hogy az épület lakott.

Este fél kilenckor az I. rendű vádlott – a II. és III. rendű terheltek közreműködésével – meggyújtotta a matracot, majd ezt követően mindhárman elfutottak a helyszínről. A keletkezett tűz gyorsan átterjedt az egész épületre. A füstöt érzékelve a kollégium lakói a tűzre felhívó kiáltásokkal megkezdték az épület elhagyását, az egyik lakó azonban későn vette észre a kialakult tüzet, helyismeret hiányában pedig rosszul választotta meg a menekülési irányát, ezért

közvetlenül belélegezte a forró levegőt, majd a harmadik emeleti lépcsőfordulóban összeesett és életét vesztette.

A tűz pusztító hatása elől a kollégiumból 90, az épület melletti társasházból pedig további 50 embernek kellett kimenekülnie. A tűz miatt szükségessé vált az épület elbontása, ennek költsége közel 220 millió forint volt, a kollégiumi szárny újraépítési költsége pedig csaknem 4 milliárd forint. A kollégiumi szobák berendezéseiben több mint 40 millió forint értékű kár keletkezett, míg a diákotthonban lakókat 15 millió forintot is meghaladó kár érte.

Az előkészítő ülésen az I. rendű vádlott a bűnösségét annyiban ismerte el, hogy a matracot meggyújtotta. A II. rendű vádlott sem ismerte be bűnösségét csak annyiban, hogy az öngyújtót átadta az I. rendű vádlott részére. A III. rendű vádlott a vádiratban írtakkal egyezően beismerte bűnösségét, azonban a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le. A három vádlott egyöntetűen kifejezte sajnálatát amiatt, hogy a cselekmény kapcsán elhunyt egy ember.

Ezt követően a vád, a védelem és a sértetti képviselő előadták bizonyítási indítványaikat, majd a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. Az eljárás szeptember 22-én folytatódik, ekkor a bíróság a vádlottak mellett várhatóan tanúkat hallgat majd meg.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×