eur:
395.36
usd:
366.39
bux:
65503.2
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Aláírták a főváros és a kormány együttműködéséről szóló megállapodást - a nap hírei

Aláírta a főváros és a kormány együttműködéséről szóló megállapodást a miniszterelnök és a főpolgármester; az ellenzék szerint gyámság alá került Budapest. 12 kérdést intéz az Európai Bizottság elnökéhez a migránskártyák miatt a Fidesz. Befejeződött a külföldi egységek csatlakozása a Tungsram-csoporthoz. A nap legfontosabb hírei november 17-én.

A miniszterelnök szerint Budapest 2030-ra az egyik legélhetőbb nagyváros lehet Európában az ezermilliárdos nagyságrendű fejlesztéseknek köszönhetően. Orbán Viktor a főváros napján beszélt erről, miután a főpolgármesterrel aláírta a Budapest és a kormány együttműködéséről szóló megállapodást. A beruházások közül kiemelte a Városliget rekonstrukcióját, az Operaház, az Iparművészeti Múzeum és a 3-as metró felújítását. Hozzátette: rövidesen megkezdődik az új dél-budai súlyponti kórház építése is. Tarlós István a Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen hangsúlyozta: az átfogó egyezség eredményeként javulnak a főváros forrásbiztosítási lehetőségei.

Még az idén megkezdi működését a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa. A testület hatáskörébe tartozik majd a fővárost érintő valamennyi kiemelt állami és önkormányzati beruházás, így a Budapest 2030 terv elfogadása is. A közfejlesztési tanács elnöke a kormányfő, társelnöke a főpolgármester. A kormányzati tájékoztatás szerint Tarlós István elfogadta azt a felkérést, hogy induljon az őt korábban is jelölő Fidesz-KDNP pártszövetség főpolgármester-jelöltjeként a jövő őszi önkormányzati választáson.

Az MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester Budapest kifosztásáról irt alá szándéknyilatkozatot. Az LMP úgy véli: a közfejlesztési tanács felállításával végérvényesen gyámság alá került a főváros. A Demokratikus Koalíció is látja: Budapest a maradék függetlenséget is elveszítette.

Minden hajléktalannak jut hely, miután az ellátórendszer felkészült az télre - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A tárca arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő napokban lehűlés várható, ezért még fontosabb a hajléktalanok védelme. A tárca azt is kéri, hogy aki segíteni szeretne, hívja az ellátók diszpécserszolgálatait.

Írásbeli kérdéssel fordul az Európai Bizottság elnökéhez a migránskártyák miatt a Fidesz. Deutsch Tamás, a párt EP-képviselője elmondta: a párt 12 sürgősségi kérdéssel keresi meg Jean-Claude Junckert, így a brüsszeli szabályok szerint 3 hét alatt választ kaphat az ügyben. A képviselő hozzátette: a többi között arra kíváncsi, hogy pontosan ki és milyen felhatalmazás alapján, továbbá mennyi uniós pénzt töltött fel a migránsok kártyájára.

Befejeződött a külföldi egységek csatlakozása a Tungsram-csoporthoz, ezzel 22 országban működő 23 leányvállalat tartozik a magyarországi központhoz. A General Electric Lighting februárban jelentette be, hogy eladja európai, közel-keleti, afrikai és törökországi üzletágait, valamint a globális autólámpa-ágazatot a Tungsram-csoportnak.

Cáfolja az illetékes külügyi államtitkár, hogy bekérették a kijevi külügyminisztériumba Magyarország új ukrajnai nagykövetét. Menczer Tamás közölte: a korábbi hírekkel ellentétben Íjgyártó István saját kezdeményezésére egyeztetett a kétoldalú kapcsolatokról a területileg illetékes ukrán főosztályvezetővel.

A horvát külügyminiszter szerint Magyarország támogatja országa csatlakozását a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez. A tárcavezető a Vecernji List című horvát napilapnak adott interjúban nem mondott részleteket arra vonatkozóan, hogy Magyarország mikor döntött Zágráb OECD-csatlakozásának támogatásáról. A lap arról is beszámolt, hogy Orbán Viktor miniszterelnök december elsején részt vesz a Közép-Európai Kezdeményezés tagállamainak kormányfői találkozóján Zágrábban.

Prágában szombaton is több tízezer tüntető követelte a cseh miniszterelnök lemondását. Andrej Babis ismét közölte: nem kíván távozni hivatalából. A demonstrálók szerint elfogadhatatlan, hogy a kormány élén olyan személy álljon, aki után nyomoz a rendőrség az uniós támogatásokkal való visszaélés gyanúja miatt. Andrej Babis ellen a Gólyafészek szabadidőközpont ügyében indult eljárás.

Franciaországban már halálos áldozata is van az üzemanyagadó emelése miatti civil tüntetéseknek. Egy demonstráló akkor halt meg, amikor a francia Alpokban egy pánikba esett autós megpróbált áthajtani egy útblokádon. Több mint ezer helyszínen mintegy 50 ezer civil tiltakozik az üzemanyagok környezetvédelmi adójának tervezett emelése ellen.

Kaliforniában meghaladta a 70-et a tűzvész halálos áldozatainak a száma, miután újabb holttestekre bukkantak a mentőalakulatok. Egy nap alatt csaknem a kétszeresére nőtt az eltűntek száma: jelenleg már 1011 embert keresnek, akiknek a katasztrófában veszett nyoma. A hatóságok ugyanakkor hangsúlyozzák: sokan nem értesültek még arról, hogy keresik őket.

Az argentin partoktól 400 kilométerre találták meg az egy éve elsüllyedt tengeralattjárót. A dél-amerikai ország haditengerészete közölte: a jármű 800 méter mélyen fekszik az Atlanti-óceánban. A San Juan nevű német gyártmányú dízel-elektromos vízi jármű 44 fős személyzettel a fedélzetén tavaly november 15-én süllyedt el, miután víz tört be az egyik szellőzőkamrájába.

Elhunyt Princz Gábor, a Postabank egykori elnök-vezérigazgatója. Az ATV honlapján megjelent nekrológ szerint Princz Gábor 62 évesen, tragikus hirtelenséggel hunyt el Bécsben. Akaratának megfelelően szűk családi körben kísérik utolsó útjára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×