eur:
394.01
usd:
365.68
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Deutsch Tamás, a Digitális Jólét Programért felelős miniszterelnöki biztos beszél az Invitel és a Digitális Jólét Program sajtótájékoztatóján az Igazságügyi Minisztériumban 2017. augusztus 22-én. Az Invitel  telekommunikációs szolgáltató kínálatában is megjelenik a kedvező árú Digitális Jólét Alapcsomag; a védjegy használatáról ezen a napon írtak alá  megállapodást.
Nyitókép: Mohai Balázs

Deutsch Tamás: erősödött a Néppárt, de maradtak törésvonalak

Az Európai Néppárt helsinki kongresszusán a pártcsalád erősödött, de a legfontosabb törésvonalak megmaradtak – vélekedett az InfoRádió Aréna című műsorában a Fidesz európai parlamenti képviselője. Deutsch Tamás úgy látja, hogy az Európai Néppárt jövője szempontjából sorsdöntő lehet a jövő évi Európai Parlamenti választás.

Az Európai Néppártban Manfred Weber csúcsjelöltté választása után is megmaradtak a legmarkánsabb törésvonalak – mondta Deutsch Tamás, miután a pártcsalád helsinki kongresszusán az Európai Bizottság elnöki posztjára jelölték a bajor politikust. A találkozó szerinte „sokat tett annak érdekében, hogy erősödjön a Néppárt egysége”. A véleménykülönbséget részben az okozza, hogy a tömörülésben liberális és kereszténydemokrata politikusok is helyet foglalnak.

Deutsch Tamás úgy véli, a Néppárt sorsát meghatározhatja, hogy visszatalál-e a Helmut Kohl által is képviselt korábbi értékeihez. A Fidesz EP-képviselője szerint nem az a kérdés, hogy a magyar kormánypárt a pártcsaládban maradhat-e, hanem hogy az egy „sikeres, nagy, alapvetően a kereszténydemokrácia nézetrendszere köré szerveződő európai párt lesz-e”. Mint mondta, ha a Néppártot nem lehet megkülönböztetni a szociáldemokratáktól vagy a liberálisoktól, akkor nincs szükség a formációra.

A Fidesz európai parlamenti képviselője szerint a Néppárt jövője szempontjából sorsdöntő lehet a 2019-es Európai Parlamenti választás.

„Az egyik legnagyobb jelentőséggel bíró európai parlamenti választás lesz”

– fogalmazott. Kérdés ugyanakkor szerinte az, hogy az unió milyen választ ad a „legnagyobb európai problémára”, a migrációra, illetve hogy az „európai politika legmeghatározóbb politikai ereje” képes lesz-e visszatalálni a saját gyökereihez.

Deutsch Tamás hozzátette: a kereszténydemokrata pártok továbbra is elutasítják, hogy a demográfiai is és a munkaerő-piaci problémákat Európában a bevándorlás támogatásával oldják meg.

A választás tétje

A menekültkérdés és Európa gazdasági növekedése lehet az Európai Néppárt választási kampányának középpontjában – mondta a Fidesz Európai Parlamenti képviselője. A politikus szerint óhatatlanul felmerül a föderatív Európa vagy nemzetek Európája kérdés is.

Deutsch Tamás arról is beszélt, hogy mikor dőlhet el, kik és milyen pozíciókat tölthetnek be a Európai Biztosság következő testületében. Mint mondta, a május 26-i választás után, július elején alakul meg az új parlament, a jelenlegi bizottság mandátuma jövő őszig tart. Ezt követően az állam- és kormányfők testülete javasol személyt a testület elnöki pozíciójára,

„ha a Néppárt szerepel legjobban, akkor Martin Webert fogják javasolni”,

majd a tagállami kormányoknak meg kell nevezni a biztos jelölteket, akikkel a leendő elnök konzultálni fog, az illetékes bizottságok pedig meghallgatják. Ezután választja meg a parlament a szervezet tagjait és vezetőjét.

A Fidesz Európai Parlamenti képviselője hangsúlyozta, Magyarországnak az az érdeke, hogy a következő ciklusra egy a magyaroknak kedvező keretű költségvetést alkossanak meg.

„A keretköltségvetés kiválóan mutatja meg, hogy mi az a teljesen jó egyensúly, ami az együttműködés, a szövetség és a tagállamok versenyében ölt testet”

– fogalmazott a Fidesz európai parlamenti képviselője.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×