eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pixabay

Szervezeti reform zajlik a bírói végrehajtásban

Gyorsabbá, átláthatóbbá és egyszerűbbé válhatnak a végrehajtási eljárások; az új törvénymódosításról már ősszel tárgyalhat az Országgyűlés. Emellett megújítják a végrehajtói állományt is.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar javaslatokat tett bizonyos módosításokra – mondta az InfoRádiónak Schadl György. A szervezet elnöke hozzátette: ezeket az indokolja, hogy a földforgalmi törvény módosítása miatt technikai jellegű változtatásokat kell végezni a végrehajtási szabályozásban is. A kar azt is szorgalmazza, hogy a jogszabálymódosítással egyszerűsítsék az árverési rendszert.

A földforgalmi törvény módosítása után a magyar állam nem köteles átvenni az árverésre kerülő földterületet, ezt a végrehajtási jogszabályba is át kell vezetni – emelte ki Schadl György. Eddig ugyanis igen nagy költséget jelentett az államnak az új szabály szerint megszűnő kötelezettség. A kar vezetője hozzátette: ezek a módosítások a széles nyilvánosságot nem érintik.

Szervezeti reform

2-2,5 éve zajlik a bírósági végrehajtás szervezeti reformja – tájékoztatott Schadl György. „A cél az, hogy jogvégzett, szakvizsgával rendelkező, professzionális szakemberek lássák el a feladatokat” – fogalmazott. Fontos, hogy mind az adós, mind a végrehajtást kérő elégedett legyen, és a szakértelmet és a korrektséget ne kelljen megkérdőjelezniük.

Pillanatnyilag 20 üres álláshelye van a végrehajtói karnak. Az elnök szerint év végére sikerül elérni a jogszabályban előírt létszámot, vagyis csaknem 230 önálló bírósági végrehajtó tudja ellátni a feladatokat, gyorsítva ezzel az ügyintézést is.

Mivel a bírósági végrehajtási törvény gyakran változik, ezért már a módosítások nyomonkövetése is jogi szakértelmet kíván – hangsúlyozta Schadl György. „Az eddigi kollégáink is komoly rutinnal rendelkeztek, de valóban nem volt mindegyikük jogász” – fogalmazott. A frissen kinevezett munkatársak azonban mind jogi diplomával rendelkeznek, illetve a rendszerben lévő – ilyen papírral nem bíró – végrehajtók is jogi egyetemre járnak. Aki 2022 év végéig nem rendelkezik a kellő végzettséggel, 2023. január 1-jétől nem láthatja el ezt a feladatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×