eur:
393.05
usd:
366.52
bux:
66771.49
2024. április 25. csütörtök Márk
A Liget Budapest által 2014. december 19-én közzétett képen a Városligetbe tervezett múzeumi épületekre kiírt nyílt nemzetközi tervpályázat egyik nyertese, a japán Sou Fujimoto Architects látványterve, amely alapján megépülhet a Magyar Zene Háza.
Nyitókép: MTI

Baán László: világszínvonalú épület népszerűsíti majd a magyar zenét Budapesten

Különböző korosztályok számára kínál interaktív, élményszerű ismerkedést a zenével a Magyar Zene Háza. A 2020 végére elkészülő épület mintegy 20 milliárd forintból, komoly szakmai kompromisszumok nélkül épül meg – hangsúlyozta Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa az InfoRádió Aréna című műsorában.

Többször kellett kiírni a közbeszerzési eljárást, mert a potenciális kivitelezők csak a megszabott árnál drágábban vállalták volna Szu Fudzsimoto terveinek megvalósítását. Baán László viszont azt mondta, minden akadály elhárult a projekt útjából. Nem kellett olyan kompromisszumot kötni, ami befolyásolná a későbbi tartalmi munkát vagy az épület kinézetét – tette hozzá. A miniszteri biztos szerint

világszínvonalú épület fog születni, mely a főváros ikonikus épülete lesz.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: a beruházás költségvetése nem emelkedett. A kormány által biztosított, körülbelül 20 milliárd forintos költségkereten belül maradtak.

A Magyar Zene Háza külleme összhangban lesz a benne megvalósítani tervezett célokkal – emelte ki Batta András, a zenei ismeretterjesztő központ szakmai munkacsoportjának vezetője. Mivel üvegből van a ház, így a természet nyújtotta hangulatot „átengedi” – magyarázta. „A természet folytatódik az épületben, és az épület folytatódik a természetben” – fogalmazott.

Batta András elmondása szerint az épület missziója az, hogy élményszerűen mutassa meg a zenét a fiataloknak. Amit – az infrastruktúra hiánya miatt – a közoktatásban nem tudnak megkapni, azt itt adnák át a diákoknak. Batta András a „magasművészeti szentélyek” előszobájaként jellemezte a Magyar Zene Házát, amely a fiatalok zene iránti kíváncsiságát elégíti ki.

A Városligeti-tó közelében létrejövő intézmény állandó kiállítása egyébként interaktív módon mutatja majd be a zene működését, valamint átfogó magyar és egyetemes zenetörténeti képet ad a látogatónak, az első időszaki tárlat pedig a magyar könnyűzene elmúlt évtizedeit tekinti majd át. Az élményalapú zenei ismeretterjesztő központ a tervek szerint 2020 végére nyithatja meg kapuit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sz. Bíró Zoltán az Arénában: nagy fordulatot nem hoz a háborúban az újabb amerikai támogatás

Putyin valódi támogatottságáról, az orosz közvélekedésről, a volt Szovjetunió újraéledésének lehetőségéről, az egykoron abban részes országok nyelvi és vallási különbözőségéről, illetve a háború kimeneteléről, az amerikai támogatásról is beszélt Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország-szakértő az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×