eur:
393
usd:
366.3
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

Budapest harcol a kánikulával

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos, a másodfokú intézkedés egyelőre péntek éjfélig van érvényben. A hőségben megugrik a vízfogyasztás, de korlátozásra nem kell tartani.

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A másodfokú intézkedést hétfőtől péntek éjfélig rendelték el. Az Emmi Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkársága levélben értesítette a megyei kormánymegbízottakat a hőségriadóról, egyúttal kérte, hogy az illetékességi területükön működő egészségügyi szolgáltatókat és megyei védelmi bizottságokat is tájékoztassák erről. Jelenleg további intézkedésekre nincs szükség - áll a közleményben.

Erre nagyon kell figyelni

A nagy hőség még az egészséges emberek szervezete számára is extrém igénybevételt jelent. Különösen veszélyeztetett helyzetben vannak a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezért felhívják a figyelmet a szakemberek arra, hogy a hőség idején mindenki gondoskodjon a megfelelő folyadékpótlásról, kerülje az alkohol, a kávé és egyéb magas koffein-, illetve cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását.

A legmelegebb órákban, vagyis 11 és 15 óra között lehetőség szerint senki ne tartózkodjon a tűző napon, a bőrét mindenki megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával védje a leégéstől.

A vízparton pihenők kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel. A melegben a koncentrációs készség is gyengül, ezért kérik az autósokat, hogy fokozott óvatossággal vezessenek.

Az egész országban figyelmeztetés van érvényben a hőség miatt. Budapesten, Pest, Bács-Kiskun, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok és Komárom-Esztergom megyében másodfokú a figyelmeztetés.

A napi középhőmérséklet hétfőn és kedden az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul, a középső és északi területeken pedig a 27 fokot is átlépheti.

A maximumok hétfőn és a hét további részében is 29-34 fok között alakulnak, leghamarabb a jövő hét elején enyhülhet a hőség.

Megugrik a vízfogyasztás

Megpróbáljuk a magas szintű jó minőségű ivóvízszolgáltatást a város teljes területén fenntartani - erről Paksi Piroska, a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati igazgatója beszélt az InfoRádióban.

Egy erősebb kánikulai napon 25-30%-al növekszik meg az átlagos vízfogyasztás,

ez különösen érzékelhető a hétvége előtti és a hétvége utáni napokon, amikor visszatér a lakosság a városba és a nagyobb vízfelhasználással történő dolgokat: nagymosás, kerti öntözés elvégzi - fogalmazott Paksi Piroska.

"Tartós kánikula esetén vízkorlátozásra nem kell számítani"

- tette hozzá a Fővárosi Vízművek ügyfélszolgálati igazgatója. Mint mondta, egészen biztos, hogy a fővárosban és a Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén folyamatos lesz az ivóvízszolgáltatás, hiszen a Szentendrei-sziget és Csepel-szigeti parti szűrésű kútjai folyamatosan 10-12 fokos jó minőségű ivóvizet biztosítanak a lakosság számára.

Tovább tartanak nyitva a strandok a kánikulában

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója az Inforádióban elmondta, hogy vasárnap volt a fürdőhelyeken az év eddigi legnagyobb forgalma, több mint 27 ezren látogatták meg. A Palatinuson például több mint 7600 vendég fordult meg.

A Palatinus, Római, Paskál, Csillaghegyi és Pünkösdfürdői standra érvényes, hogy tovább tartanak nyitva, de az állandóan üzemelő fürdőink - Széchenyi, Lukács - is este 10 óráig tartanak nyitva, tehát van bőven hely, ahol munka után is lehet csobbanni - tette hozzá Czinege Szilvia.

A strandokon ilyen hőségben a strand kollégái folyamatosan tájékoztatják a vendégeket a magas UW sugárzásról és arra figyelmeztetnek, hogy fokozottan figyeljenek a folyadékpótlásra.

"Ennek érdekében vízautomatákat helyezünk ki a strandokon, ahol ingyenesen lehet az ásványvizet fogyasztani"

- mondta Czinege Szilvia.

Köztéri ivókutak a folyadékpótlásért

A kánikulában az ivókutak állapotát fokozottan figyelik a Főkert Nonprofit Zrt. munkatársai. A társaság vezérigazgatója az Inforádióban elmondta, hogy összesen mintegy 100 ivókút működik Budapesten, főleg a nagy parkokban és a játszótereken.

"Ha valaki hosszú ideig a tűző napon tartózkodik, akkor olyan betegsége és egyéb más élettani hatások jöhetnek elő, amire fokozottan figyelni kell. Ezért

az ivóvíz rendszeres bevitelére, árnyékban való tartózkodásra figyelni kell"

- hívta fel a figyelmet Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Pancsolás a szökőkutakban

A szökőkutakban tilos fürödni, mert olyan vízgépészeti elemek vannak, amelyeknek a károsodása igen komoly problémákat jelenthet. A kutyák számára is rendelkezésre állnak ivókutak, így ők se fürödjenek lehetőség szerint a szökőkutakban - kérte Szabó József.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×