eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Akadályverseny a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség táborában a felvidéki Ipolynyék (Vinica) közelében 2017. július 29-én.
Nyitókép: Komka Péter

Egyre többször titkolják el a szülők a táborozó gyermek betegségét

Az InfoRádió értesülése szerint egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szülők betegen engedik el a gyereküket nyári táborba. Néhány éve ugyanis már nem kell orvosi igazolást beszerezni arról, hogy a gyerek közösségbe mehet; elegendő, ha a szülők nyilatkoznak erről. Igaz, korábban az orvosi igazolás kiállítását sem feltétlenül előzte meg vizsgálat.

2012-ig a szülőknek háziorvosi igazolást kellett beszerezniük arról, hogy a gyerek nem szenved fertőző betegségben, tehát nyugodtan táborozhat, mert nem jelent veszélyt mások egészségére.

Hat éve azonban módosították az erre vonatkozó minisztériumi rendeletet.

Azóta csak a szülőknek kell kitölteniük egy nyilatkozatot arról, hogy a gyereküknek nincs láza, torokfájása, bőrkiütése, sárgasága, hányása, hasmenése, gennyes fülfolyása és orrfolyása, illetve nem tetves és nem rühes.

Az InfoRádióhoz érkező jelzések szerint azóta, ha nem is nagyon sokszor, de a korábbinál valamivel többször előfordul, hogy a gyerek betegen érkezik a táborba, ezért haza kell küldeni. Mégsem lenne érdemes visszaállítani a 2012 előtti szabályt, ugyanis sok igazolás csak egy pecsétes papír volt, amit az orvos vizsgálat nélkül állított ki és a növérkével küldött ki a váróteremben egyedül üldögélő szülőnek.

Ezt Mráz János háziorvos, az Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnökségi tagja is megerősítette az InfoRádiónak. „Nem nagyon volt értelme” – jegyezte meg. Az orvos szerint ugyanis a pénteken megvizsgált gyermek – amennyiben a szülők valóban elvitték a vizsgálatra – a hétfőn kezdődő tábor előtt, a hétvégén bármilyen betegséget összeszedhetett.

„Csak az ellátást terhelte ez a fajta papírmunka”

– tette hozzá.

A Táborfigyelő vezetője, Tóth Béla is úgy emlékszik, hogy a táborozó gyerek egészségügyi alkalmasságáról szóló háziorvosi igazolás nem sokat ért. „Elsősorban a szülőnek a felelőssége az, hogy megítélje a saját gyermekét, és megítélje azt, hogy egészséges-e” – vélekedett. Ha nem egészséges a gyermek, a tábor szervezői az esemény kezdőnapján is megtagadhatják a felvételét – hívta fel a figyelmet Tóth Béla.

A táboroztatási szakértő és a háziorvos is azt kéri a szülőktől, hogy

semmiképpen ne titkolják vagy bagatellizálják el a gyerek esetleges tünteteit

– főleg a magas lázat, a hidegrázást, a váladékképzéssel járó köhögést, a hányást, a hasmenést és a bőrkiütéseket –, még akkor sem, ha a nagyon sajnálják őt az elmaradt élményért, saját magukat pedig a kárba veszett részvételi díjért. Inkább vizsgáltassák ki a gyereket orvossal, még akkor is, ha ez a jelenlegi szabályok szerint nem kötelező, és ha tényleg fertőző beteg, akkor kérjék meg a táborszervezőket, hogy meggyógyulása után tegyék át őt egy másik turnusba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×