eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A pécsi álletkert új, Nikoláj nevű hatéves barna medvéje (Ursus arctos) 2016. október 20-án.
Nyitókép: Sóki Tamás

Katasztrófaturisták hergelik a medvéket Magyarországon

A szakemberek szerint arra kell felkészülni, hogy a medvék mostantól kezdve folyamatosan jelen lesznek hazánkban. A katasztrófaturizmus veszélyeire is felhívták a figyelmet.

Nem alakult ki tömeghisztéria azokon a településeken, ahol a medvék felbukkantak Magyarországon. A szakemberek mindenkit felkészítettek arra, hogy mit kell tenni, ha medvével találkoznak, továbbá felhívták a figyelmet a katasztrófaturizmus veszélyeire. Szavaik szerint arra kell felkészülni, hogy a medvék mostantól kezdve folyamatosan jelen lesznek az országban - írja a Magyar Idők.

– Nem félünk a medvétől, nem bánt az minket, ráadásul a kerítés is megvéd, az állat nem tud bejönni hozzánk. Biztonságban érzem magunkat, mi ugyanúgy élünk, mint eddig – mondta a lapnak magabiztosan egy, az udvarán ajtót festő fiatalember a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Sajókeresztúron.

A férfi azon a téren lakik, ahol néhány nappal ezelőtt medvét láttak a helyiek. Az állatot többen lefényképezték, és a térfigyelő kamera is rögzítette, amint keresztül-haladt a házak között a Sajó felé. Magabiztosan beszél a medvéről két, az utca túloldalán csomagokat pakoló fiatal nő is, akik a helyi művelődési házban dolgoznak. Egyikük azt emeli ki, hogy a medve jelenlétéhez hozzá kell szokni, és nem szabad emiatt félelemben élni.

– A medvék már régen itt élhettek a környéken a hegyekben, csak most valami miatt lejjebb húzódtak, és bejönnek a településekre. A legfontosabb, hogy a gyerekeinkre vigyázzunk, meg kell velük értetni, hogy a medve nem játék, és az állatot nem szabad piszkálni – teszi hozzá.

Egyetért kolléganőjével a másik asszony is, de annyit azért megjegyez, hogy a párjának mindennap kora reggel ki kell sétálnia a buszmegállóba, és ezért őt félti. Időközben megérkezik egy újabb fiatal nő is, aki pedig arról hallott, hogy a közeli Sajóecsegről két fiú elindult pórázzal a kezében medvét fogni. Abban mindannyian egyetértenek, hogy ha a hír igaz, akkor remélhetőleg nem jutnak a medve közelébe. Szó esik még arról is, hogy nemcsak a főtéren láttak medvét, hanem a település másik végében is, a kiserdő közelében, ráadásul napközben.

Nyugtatják a lakosságot

Kollár Miklós, Sajókeresztúr polgármestere kérdésre elmondja, hogy igyekeznek mindent megtenni a lakosság megnyugtatása érdekében.

– A polgárőrség járőrszolgálatot lát el azokon a helyeken, ahol a medve korábban megfordult vagy nagyobb eséllyel megjelenhet. Ez a Sajó partjára és a Szirmabesenyő felé vezető külterületi út melletti szakaszra igaz a leginkább, de a polgárőrök Sajóecseg felé is járőröznek.

Emellett az utak mentén a füvet visszanyírtuk, így könnyebben észre lehet venni az arrafelé kószáló medvéket. Továbbá a közlekedési társaságtól kértük, hogy azok a buszjáratok, amelyek éjszaka csak Szirmabesenyőig szoktak közlekedni, most jöjjenek be a településre. A medvék egyébként békés állatok, nem keresik az emberek társaságát, viszont úgy látszik, tudnak a közelünkben élni – fogalmaz Sajókeresztúr első embere.

A településen több helyen kifüggesztették a medvével kapcsolatos tájékoztatót, de az írást a falu internetes oldalán is el lehet olvasni.

Világhír

– Az embereket foglalkoztatja az állat jelenléte, mert a világhálón fellelhető néhány másodperces videó világhírűvé tette a községet, még Kanadából is kerestek ezzel kapcsolatban minket. Nincs azonban pánik és félelem, és ez így van jól, mert a szakhatóságok elmondták, hogy ehhez a jelenséghez hozzá kell szokni. A medvék élettere csökken, új területeket keresnek, a Sajó pedig egy zöld folyosó a számukra. Nálunk eperfák vannak a parton, amelyeket meg is dézsmáltak, de mást nem bántottak – mutat rá a polgármester.

Kollár Miklós elmesél még egy történetet, hogy amikor a szakhatóság emberei Sajókeresztúr és Szirmabesenyő között tájékoztatót adtak a témában, egy medve tizenöt méterrel arrébb kidugta a fejét a növényzet közül, körülnézett, majd elszaladt.

Soha ne fordíts hátat egy medvének!

Mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság, mind a WWF Magyarország adott ki tájékoztatást arról, hogy mi a teendő akkor, ha medvével találkozunk. Felhívásukban hangsúlyozták, hogy fontos és sürgető újra megtanulnunk együtt élni őshonos nagyragadozóinkkal. Mint írták, a medve nem játék, az állatot el kell kerülni, még a bocsokat sem szabad megközelíteni, megsimogatni vagy etetni.

– Ha erdőben járunk, és úgy gondoljuk, hogy bármikor felbukkanhat egy medve, akkor keltsünk magunk körül zajt. Nagyobb társaság esetén kisebb a támadás veszélye. Ha mégis medvével találkozunk, de az állat nem vett észre minket, lehetőleg feltűnés nélkül, halkan azonnal távozzunk a helyszínről.

Ha észrevesz, ne próbáljuk elzavarni kövekkel vagy bármi mással. Ha a medve közeledni próbál, hagyjuk ott a magunkkal vitt élelmet egy helyen, és lassan, figyelemmel kísérve az állatot távolodjunk el a környékről. Ne nézzünk a medve szemébe, de ne is fordítsunk hátat az állatnak – hívják fel a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Olyan fegyvert kap Ukrajna, ami elképzelhetetlen lett volna a háború előtt: ez lehet a legveszélyesebb eszköz Kijev arzenáljában

Amikor Oroszország megindította az Ukrajna elleni inváziót, Moszkva egyik elsődleges célja a megtámadott ország „demilitarizációja” volt; eddig nagyon úgy fest, hogy ez a dolog a visszájára sült el. Nem csupán arról van szó, hogy a NATO eddig gigantikus mennyiségű nehézfegyvert küldött Ukrajnának, de olyan technikai eszközöket is megkapott Kijev, melyekről korábban még csak álmodni sem mert az ukrán vezetés, ékes példája ennek az MGM-140 ATACMS harcászati ballisztikus rakétarendszer. Egy olyan technikai eszközről van szó, amely, bár abszolút nem nevezhető „háborúdöntő csodafegyvernek”, biztos megnehezíti majd az orosz haderő dolgát az általuk „különleges műveletnek” hívott invázió során.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×