eur:
368.28
usd:
344.83
bux:
48195.80
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert
Kárpátaljáról érkezett gyerekek a balatonföldvári Riviéra Hotel strandján 2018. június 1-jén. A Duna Aszfalt 19 millió forinttal segíti a Kárpátaljai Szövetség hadiárváknak és művészeti iskolás gyerekeknek, összesen 250 diák 12. alkalommal szervezett rehabilitációs és alkotótáborát.
Nyitókép: Varga György

Idén biztosan nem kell messzire begyalogolnunk a Balatonba

Optimális a Balaton vízállása, a Sió zsilipje pedig május óta zárva van - mondta az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője.

A Balaton a legfrissebb adatok szerint ma reggel 124 centiméter volt, egyedül 1921 júniusában mértek magasabb vízszintet, így ez egy nagyon ideális a Balaton esetében - mondta az InfoRádiónak Siklósi Gabriella.

Vízutánpótlás

A Balaton fő vízutánpótlása a Zala folyóból és vízgyűjtő területekről érkezik, a következő egy hétben másodpercenként 14 köbméternyi víz fog a Balatonba folyni.

"Ez napi két tómilliméternek felel meg: ennyivel növelné a vízszintet ez a hozzáfolyás, hogyha nem lenne nagyon erős a párolgás, ami alapvetően meghatározza a Balaton vízszintjét nyáron. Ez négy tómilliméter is lehet, ha egész nap süt a nap" - mondta a szóvivő.

Siklósi Gabriella beszélt arról is, hogy a következő hetekben szép lassan csökkenni fog a Balaton vízszintje.

Kinyílik a Sió-zsilip?

Nyáron a Sió-zsilip kinyitására nincs szükség, egyelőre zárva is marad - mondta a szóvivő.

"Folyamatosan készülnek tudományos előrejelzések arról, hogy a nyár végére milyen vízállás valószínűsíthető. Elég sokan emlékeznek 2012 nyarára, amikor a déli parton be kellett sétálni a Balatonba, mert annyira kicsi volt a vízszint" - mondta, majd hozzátette: idén ez biztosan nem fordul elő, nem lesz ilyen alacsony a vízállás.

"Extrém száraz nyár esetén sem fordul majd elő, hiszen a számítások alapján augusztus végére is tartható egy 90 cm-es vízállás, ami még elpárolgás után is megfelel az augusztus végi szabályozási szintnek, és fürdőzésre is alkalmas ilyenkor a tó" - vélekedett a szóvivő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Új impulzusra várnak a befektetők, bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×