eur:
394.34
usd:
370.17
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: Pixabay

Védőoltások utazás előtt - ezekre figyeljünk!

Legkésőbb két héttel az egzotikus országba való utazás előtt be kell adatni a védőoltásokat - hívta fel a figyelmet Siska Ilona osztályvezető főorvos, a Nemzetközi Oltóközpont vezetője.

Egzotikus, külföldi utazásokhoz 11-12 féle oltás van, ebből csak néhány kötelező: ez a sárgaláz elleni oltás, illetve a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltás - mondta Siska Ilona osztályvezető főorvos.

Az oltóközpont vezetője elmondta, konzultáción szoktak javaslatot tenni arra, hogy kinek milyen oltás javasolt attól függően, hogy hova utazik, milyen körülmények közé, mennyi időre, mit fog ott csinálni, milyenek az étkezési szokásai.

Az oltóközpontokban lehet a legpontosabb információkat megszerezni. Telefonon nem szoktak részletes tanácsot adni, kell a személyes jelenlét, de előzetesen különböző honlapokon is utána lehet nézni, példáil az utazaselott.hu-n, de vannak külföldi, angol nyelvű honlapok is.

"A legutolsó időpont, amikor még érdemes beoltatni magunkat: két héttel indulás előtt. Vannak oltások, amelyeket meg kell ismételni, ezeknél egy hónap vagy még hosszabb időre van szükség"

- mondta a szakértő.

Sokan a hepatitis elleni oltást is kérik külföldi utazás előtt, de sokan összekeverik: a B típust többször kell ismételni, és nem étel, víz útján terjed. Az A típust egyszer elég beadni indulás előtt, és egyéves védettséget jelent, de meg lehet hosszabbítani egy második oltással. Van egy kombinált oltás is, amely A és B típusú hepatitis ellen is véd, gyakori utazók szokták ezt kérni - világított rá a főorvos.

Ha a gyermeknek nincs meg az összes Magyarországon kötelező oltása utazás előtt, akkor előfordulhat, hogy előre kell hozni. "Nagyon fontos, hogy az életkorhoz kötött oltásai meglegyenek,

nagyon lényeges a kanyaróoltás, mert több országban is felütötte a fejét.

15 hónapos kor alattiakat nem is javasolt egzotikus helyre vinni" - emelte ki Siska Ilona.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.

Hamarosan újra kinyithat a történelmi budai gyógyfürdő

A török hódoltság idején épült Király gyógyfürdőt a világjárvány idején zártak be, felújítását Őrsi Gergely kezdeményezte. A II. kerület polgármestere az InfoRádióban elmondta: reméli, hogy a többszereplős összefogás eredményeként sikerül olyan konstrukciót kidolgozni és hozzá forrást találni, amely révén a fürdő rekonstrukciója megvalósulhat.
VIDEÓ
Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Már ma jöhet Amerika nagy segélye Ukrajnának, atomjaira robbantották az orosz légvédelmi rendszereket – Ukrajnai háborús híreink csütörtökön

Mike Johnson, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke bejelentette, hogy a nap folyamán benyújtásra kerülnek azok a törvényjavaslatok, amelyek Ukrajna, Izrael és az Indo-csendes-óceáni régió támogatását célozzák - tudósított a Sky News. A hírek szerint egy Sz-400-as rakétarendszer is súlyos károkat szenvedett a tegnap éjjeli, Krím elleni ukrán támadás során – derül ki ez több, ukrajnai háborús közösségi médiaportál által megosztott fotóból. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×