eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A ferencvárosi pályaudvarnál található Málenkij robot-emlékhely 2017. november 25-én, ahol A pokol bugyrai... - Málenkij robot - Kényszermunka a Szovjetunióban címmel kiállítás nyílt ezen a napon.
Nyitókép: Mohai Balázs

A málenkij robot valójában egy szovjet félrevezetési technika

A II. világháborúban, különösen annak utolsó hónapjaiban Magyarországról mintegy hatszázezren kerültek szovjet fogságba. A harmada ráadásul civilként lett "hadifogoly" - mondta Stark Tamás, az MTA BTK Történettudományi Intézet tudományos főnunkatársa, aki "Akkor azt mondták, kicsi robot" címmel írt könyvet erről az időszakról.

Stark Tamás, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudo­mányi Intézetének tudományos főmunkatársa az InfoRádiónak elmondta, hogy a civileket nem úgy fogták el, hogy most többéves kényszermunkára elhurcolják őket, hanem különböző félrevezetési technikákat alkalmaztak.

"Ennek a kicsi robotnak a magyar nyelvbe átkerült és ismertté vált változata a málenkij robot, ez valójában egy szovjet félrevezetési taktikát jelöl.

A leggyakoribb technika az volt, hogy közvetlenül az ostrom után újjáépítés vagy az utcák megtisztítása érdekében közmunkára, vagy málenkij robotra, tehát "kis munkára" rendelték a civileket, és ez a kis munka nagyon sok esetben valójában többéves kényszermunkát jelentett" - mondta Stark Tamás.

Ezenkívül voltak másfajta technikák is: volt, ahol mozielőadásra hívták a falu lakosságát, és amikor összegyűltek, a szovjet katonák körbevették őket, és a munkára alkalmasakat elvitték szovjet fogságba. Stark Tamás hozzátette, a szovjet megszálló hatóság mindent elkövetett annak érdekében, hogy minél több munkaképes civilt vonhasson be a Szovjetunió újjáépítésébe.

"Számítottak a külföldiek kényszermunkájára, és a külföldi kényszermunkások jó részt hadifoglyok voltak, másrészt pedig civil internáltak, akiket a szovjetek hadifogolynak tekintettek"

- mondta Stark Tamás.

A Történettudományi Intézet főmunkatársa szerint a szovjet források 510-540 ezer magyar fogolyról beszélnek. Ebben a számban elméletileg benne vannak a hadifoglyok és a civil internáltak is.

"A magyar forrásokból a kutatásaim alapján arra lehet következtetni, hogy mintegy 600 ezer magyar állampolgár került szovjet fogságba, harmada civilként, tehát nagyjából kétszázezren"

- mondta Stark Tamás.

A túlélők és elhunytak arányáról a szerző úgy nyilatkozott, hogy a magyar és a szovjet adatok alapján az elhurcoltak kétharmada visszatért, egyharmada pedig nem.

"A Szovjetunióban mintegy 70 ezer halálesetet regisztráltak,

tehát itt van egy konkrét adat, de nem regisztrálták a haláleseteket a kiszállítás közben és a tranzittáborokban, illetve akkor sem, ha járvány miatt egyszerre sokan haltak meg egy-egy táborban" - jegyezte meg a kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×