eur:
393.95
usd:
364.99
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
A műanyaghulladék felbecsülhetetlen károkat okozhat

A műanyaghulladék felbecsülhetetlen károkat okozhat

Jelentős a mikroműanyag-szennyeződés a tengerekben, ami szabad szemmel nem látható, azonban gyakorlatilag minden tengeri élőlény, amit fogyasztásra eladnak azok is szennyezettek.

Ökológiai katasztrófa fenyegeti Dubrovnikot az Albániából érkező szemét miatt. Simon Gergely, a Greenpeace regionális vegyianyag-szakértője az InfoRádiónak elmondta, hogy a hulladékszennyezésnek egyelőre beláthatatlan hatásai lehetnek.

„Több  probléma tevődik össze, sajnos Horvátországban az Adria vizében már most is nagyon nagy mennyiségű műanyagot mértek több különböző vizsgálat során” 

– mondta a szakértő. Hozzátette: az Európai Unió szabályozza hulladékok kezelését, a műanyagot eleve külön kell gyűjteni és lehetőleg újrafeldolgozni. Albánia viszont nem tagja az uniónak, és a hulladékkezelés sok hiányossággal küzd, az ország felől nagy mennyiségben közvetlenül a tengerbe is kerül ilyenfajta hulladék.

A mikroműanyagok nem láthatók, de a kockázatuk sok szempontból még jelentősebb, hiszen bejut az élőlényekbe, ezáltal mi is elfogyasztjuk. Egy 2016-os Greenpeace-jelentés szerint gyakorlatilag minden tengeri élőlény, amit árusítanak a piacokon vagy a boltokban, mikroműanyagokkal szennyezett. Emellett az ökológiai folyamatokat is megzavarja, és károsítja a biodiverzitás egészét.

Az egyben maradt, a felszínen úszó műanyaghulladék kezelésére már vannak módszerek (bár ezek hatékonysága még nem bizonyosodott be), azonban a mikroműanyag-szennyezés eltávolításához még mindig nincs megfelelő eszköz. Nem véletlen, hogy az ENSZ a napokban tett arra felhívást, hogy a problémát globálisan kezeljék.

„Minden évben körülbelül 10-15 milliónyi tonna műanyaghulladék kerül a tengerekbe”

– figyelmeztetett a szakértő, aki azt is elmondta: a legnagyobb probléma, hogy még mindig nincs feltárva a műanyagnak az élővilágra gyakorolt pontos hatása. 

Simon Gergely szerint az emberiség már egy szennyezett környezetben él, de a pontos hatását csak a későbbiekben lehet majd felfogni. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Elfogyott a lendület a tőzsdéken

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában és Amerikában is óvatos emelkedést láthatunk a tőzsdéken. A magyar piacon különösen jó volt ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: határozott pluszban zárt a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedett a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Délután pedig az Alteo is bejelentette, hogy az egy részvényre jutó 200 forintos alap osztalék mellett 200 forintos rendkívüli osztalékot javasol részvényenként, melynek hatására kilőtt az árfolyam.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×