INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

pentagon

lopakodó

egyesült államok

Magyarországon költekezne Donald Trump

Infostart / InfoRádió

Jelentős összeget költ el az Egyesül Államok az Oroszországot elrettenteni hivatott programjában a kecskeméti légibázis infrastruktúrájának bővítésére 2018-ban. Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő mondta el a részleteket.

Az Egyesült Államok 214 millió dollárt költ el légibázisainak megerősítésére, elsősorban Kelet-Európában. A pénz nagy része Luxemburgba megy, míg a második legnagyobb összeg Magyarországra, Kecskemétre érkezik. 

Kiss Benedek József biztonságpolitikai szakértő az InfoRádió kérdésére elmondta, hogy a kecskeméti fontos bázis, és ráfér a fejlesztés. A döntés azonban kényes, mert az oroszok ennek valószínűleg nem örülnek. Hozzátette azonban, hogy

Magyarország NATO-tag, így azok a fejlesztéseket kötelezőek, amelyeket a döntéshozó szervezetek elfogadtak.

Hasonló fejlesztések történtek és zajlanak most is Romániában és más országokban is.

Korábban a Magyar Nemzet számolt be arról, hogy Kecskeméten az üzemanyag-tárolók bővítése, a felszállópálya aszfaltburkolatának felújítása valósul meg. A honvédségi repülőtér két-három tucatnyi amerikai vadászgép, akár F–22-es vagy F–35-ös lopakodók ideiglenes állomásoztatására is alkalmas lesz válsághelyzetben.

Az amerikai fejlesztések időzítése azért is érdekes, mert

a magyar kormány nemrég döntött arról, hogy az alföldi bázist kettős hasznosításúvá fejleszti,

azaz kiépíti a civil gépek fogadásának lehetőségét egyebek mellett a kecskeméti Mercedes-gyár szállítási igényeivel összhangban.

Húsz év után újraindul a katonaipilóta-képzés Magyarországon

Koller József, a szolnoki helikopterbázis parancsnoka az M1-en közölte: a képzés beindítását, a leszerelő katonai pilóták pótlása, illetve az új repülőeszközök hadrendbe állítása teszi szükségessé.

A pilótaképzés 15-20 hallgatóval indul 2018-ban.

A bázison a NATO-csatlakozáskor volt legutoljára jelentős fejlesztés, a közelmúltban olyan apró módosításokat eszközöltek, amelyekkel a legnagyobb katonai szállítógépek érkezése sem okoz gondot. Ez utóbbi tette lehetővé, hogy a honvédség helikoptereit oroszországi nagyjavításra szállító An–124-esek úgy tudjanak parkolni, hogy közben ne blokkolják a repülőtér forgalmát.

Kapcsolódó hang

kecskeméti légibázis fejlesztése
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018