eur:
388.37
usd:
360.67
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Budapesti földrengés: veszélyben vagyunk, de mennyire?

A Richter-skála szerinti 2,2-es erősségű földrengés volt Budapest déli részén kedden 13 óra 18 perckor. Bondár István, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tudományos tanácsadója szerint Budapesten ritka a földmozgás és Magyarországon is csak száz-kétszáz van évente.

A környéken legutóbb 1956-ban volt nagyobb földrengés, Dunaharasztiban, a mostani rengés epicentrumától alig 5-10 kilométerre - tudta meg az InfoRádió Bondár Istvántól, a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium tudományos tanácsadójától. Mint elmondta, 

Budapest nem nagyon veszélyeztetett földrengés szempontjából.

"Egy évben 100-200 földrengést regisztrálunk, ennek kicsi hányadát érzi a lakosság. Magyarország kis és közepes szeizmicitással jellemezhető, közel sem olyan, mint Görögország vagy Olaszország. Ebből a szempontból viszonylag nyugodt helyen lakunk" - mondta a szeizmológus.

Vannak olyan zónái az országnak, ahol gyakrabban történnek földrengések, ilyen például Komárom, Oroszlány, Mór vagy Berhida környéke, de az Alföldön szinte sosem fordul elő. 

Bondár István elmondta, mivel a földrengés egy kaotikus folyamat következménye, előrejelezni nem lehet, csupán valószínűségeket lehet megadni, hogy például adott helyen a következő száz évben mennyire valószínű egy földrengés. Magyarországon a jelenlegi tapasztalatok szerint

tízévenként van egy közepes, 4-4,5-es erősségű földrengés,

amely már kisebb károkat tud okozni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×