eur:
393.83
usd:
367.5
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Szabálytalanságok az állami tankönyvkiadásban?

Szabálytalanságok az állami tankönyvkiadásban?

A magánkiadókat képviselő Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesülete azt állítja, hogy az állam szabálytalanul adott ki tankönyveket az elmúlt három évben. A részletekről Kereszty Péter, a szervezet elnöke beszélt az InfoRádióban. Az InfoRádió keresi az Emberi Erőforrások Minisztériumának illetékesét is.

„Közérdekű adat kikéréssel fordultunk az Oktatási Hivatalhoz, mert erős volt a gyanúnk, hogy az állami tankönyvek nem szabályos eljáráson mennek keresztül. Ez be is igazolódott” - emelte ki Kereszty Péter.

A Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, hogy a tankönyvjegyzékbe kerüléshez szigorú szabályoknak kell megfelelni, ezeket azt elmúlt években a magánkiadók könyvein keményen be is tartatták, de mint hozzátette, úgy tűnik, az államiak esetében nem ilyen szigorú az eljárás.

Kereszty Péter hangsúlyozta: „a szabálytalanságok 2014-ben kezdődtek, amikor nem a tankönyvjegyzékről, hanem a Klik által kiküldött tankönyvlistáról kellett választani. A magánkiadók könyvei a tankönyvjegyzéken is megtalálhatók voltak, ámde az állami, tehát kísérleti könyvek egyike sem készült el határidőre, tehát nem szerepeltek a tankönyvjegyzéken, így ezeket jogszabályellenesen választották ki.”

Mint a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének elnöke elmondta, azóta is minden évben fordultak elő szabálytalanságok.

„2015-ben 2110 ezer kísérleti tankönyv készült el, amely nem ment át az engedélyezési eljáráson. Ilyen eljárásjogi szabálysértés például öt állami tankönyv esetében, hogy tankönyvjegyzékre kerülési kérelmet adtak, amelyet el is fogadtak úgy, hogy még a szakértői bírálatok sem készültek el” - ismertette Kereszty Péter.

Hozzátette, volt olyan is, hogy a pedagógiai szakértő konkrét hibák kijavítására szólította fel az állami tankönyvkiadót, de a kiadványok már a támogatási engedély megadása előtt szerepeltek a tankönyvjegyzékben.

„Július 14-én küldtünk egy levelet Balog Zoltán miniszternek és Palkovics államtitkárnak ezekről a szabálytalanságokról. A mai napig nem kaptunk választ. Feljelentést nem lehet tenni, ezek nem bűnesetek, nincs értelme a rendőrséghez, ügyészséghez fordulni, a közigazgatási eljárásban történnek a problémák” - hangsúlyozta Kereszty Péter.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×