eur:
389.07
usd:
360.67
bux:
67973.97
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Kende: Az Európai Bizottság Magyarországon teszteli új hatásköreit

Gyakori, hogy az egyes tagországoknak vitájuk van az Európai Unióval, az azonban szokatlan, hogy a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket összevonták - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kende Tamás. A nemzetközi jogász szerint az Európai Bizottság lépéskényszerben van, mert Magyarország 2004 óta áll a deficiteljárás alatt, ám annak komolyságát megkérdőjelezi, hogy hét év alatt sem sikerült hazánkat megfelelő szerkezetátalakítási intézkedésekre késztetni.

Szokatlan, hogy "magyar helyzetről" beszél az Európai Bizottság, én nem tudok hasonlóról, és ez azt mutatja, hogy a testület nem kizárólag azt a néhány jogszabályt vizsgálta, amelyeket kifejezetten megemlít a közleményében, hanem a magyar jogrendszer helyzetét, és általában kíván azzal kapcsolatban állást foglalni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kende Tamás.

A nemzetközi jogász szerint ez nem szokás az Európai Unióban. Az nagyon gyakori, hogy az EB és a tagállamok között viták vannak - ilyen ügyek százával akadnak. Magyarország az elmúlt pár évben viszonylag kevés ilyen jogvitát okozott, a jogsértési eljárások száma nem volt magas, amikor pedig valamilyen ügyben elmarasztalták az országot, utána nem tagadtuk meg a bíróság ítéletének a végrehajtását - tette hozzá.

Az szokatlan, hogy a Bizottság "összegyűjtötte" a Magyarországgal kapcsolatos ügyeket, és ezeket most nemcsak egyedi jogsértésként értékeli, hanem összességében, a jogállamiság, a demokrácia szempontjából is vizsgálja - mondta.

Úgy véli, ennek több oka van. Egyrészt Magyarország maga is okot adott ezeknek az eljárásoknak a megindítására, másrészt azonban véleménye szerint a Bizottság maga is érdekelt abban, hogy gyakorolja, illetve tesztelje azokat az új hatásköreit, amelyeket a Lisszaboni Szerződés adott. "Magyarország jó alany erre a tesztre" - fogalmazott.

A fellépés mellett szóló ok és szempont lehet az a tény is, hogy Magyarország most bevallottan pénzügyi segítségre szorul - tette hozzá.

A jegybanktörvényt és az adatvédelmi biztos mandátumát illetően a jogász úgy vélekedett, hogy lehetséges ugyan még némi vitát folytatni a Bizottsággal, de ezt követően az látszik a minimumnak, hogy az EB jogsértési eljárást kezdeményez. "Nem hiszem, hogy ezekkel kapcsolatban a Bizottság hosszas diplomáciai tárgyalásokat akarna folytatni" - jelentette ki, hozzátéve: az eljárásnak nincs határideje, évekig tarthat, így közvetlen politikai hatása nincs is.

Kevés a mozgástér

A nemzetközi jogász szerint sokkal több mozgásteret nem ad a mostani kabinetnek, hogy Olli Rehn biztos is elismerte: a problémák egy része az előző kormány tevékenységére vezethető vissza.

Az Orbán-kormány másfél éve van hivatalban, tulajdonképpen mandátumának félidejéhez közelít - emlékeztetett. Így az, hogy az előző kormányok nem hozták meg a szükséges szerkezetátalakítási döntéseket, nem előny, hanem hátrány, mert az Európai Bizottság lépéskényszerben van, hiszen Magyarország most már 2004 óta áll túlzottdeficit-eljárás alatt.

Az eljárás komolyságát pedig megkérdőjelezi, hogy hét év alatt nem sikerült Magyarországot megfelelő szerkezetátalakítási intézkedésekre késztetni - hangsúlyozta a jogász, aki szerint ez valószínűbbé teszi, hogy a Bizottság sebességet vált, valamiféle további intézkedést tesz, és akár szankciókat is alkalmaz.

Ami a szankciók mibenlétét illeti, ezzel kapcsolatban megosztott a szakmai közvélemény - hangsúlyozta Kende Tamás. A legrosszabb esetben elképzelhetőnek látszik az is, hogy a kohéziós alapokból történő kifizetések egy részét felfüggesztik vagy visszatartják.

Az Aréna műsorát meghallgathatja itt!

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×