eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Nincs akkora tárgyalóterem, amelyben elférne az évszázad perének minden vádlottja

202 vádlott, 60 ügyvéd, 464 oldalas vádirat, 450 millió forintos kár, 1100 év lehetséges összbüntetés - ez a mérlege a taktaközi szocpolcsalásként elhíresült büntetőpernek, amely kedden kezdődött a vádirat-ismertetéssel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon.

Egyesek már az évszázad perének nevezik a taktaközi szocpolcsalás ügyében kedden indult tárgyalássorozatot. A Miskolci Nyomozó Ügyészség tavaly szeptemberben emelt vádat vesztegetés, csalás, közokirat-hamisítás vagy hivatali visszaélés miatt 202 személy ellen, akik az ügyészség szerint 450 millió forinttal károsították meg az államot.

A vádlottak között vannak banki alkalmazottak, ügyvédek, földhivatali dolgozók, építészmérnökök, építtetők, építési vállalkozók és a szerencsi önkormányzat egykori építésügyi osztályvezetője is.

A vád szerint az érintettek olyan családokat kerestek meg, akik jogosultak voltak szocpol felvételére. Kitöltötték a nevükben az igénylőlapokat, elintézték, hogy a bank elfogadja a kérelmet. Taktakenézen, Monokon, Prügyön, Mezőzomboron, Tiszalúcon és Megyaszón több olyan társasházat építettek fel - összességében 43-at -, amelyek lakhatatlanok voltak.

Társasházanként 2-4 lakásról van szó, ezek között volt olyan, amelyik csak négy falból és a tetőből állt. Amelyik felépült, az is életveszélyes vagy lakhatatlan állapotban, víz és áram nélkül van, mégis kaptak rá építési engedélyt az önkormányzatoktól.

A szocpol felvételére jogosult személyek, akik csak a nevüket adták az ügyletekhez, valamint az építtetők legfeljebb ötéves börtönbüntetésre számíthatnak, a köztisztviselőkre, földhivatali dolgozókra és a banki alkalmazottakra viszont 15 éves szabadságvesztést is kiróhat a bíróság, a vád szerint ugyanis folytatólagosan, bűnszövetségben, üzletszerűen követték el a bűncselekményt. Mindösszesen 1100 évnyi büntetést is kiszabhat a bíróság a vádlottakra.

A 464 oldalas vádirat ismertetésével kezdődött meg a per kedden, ez várhatóan csütörtökig tart. Mivel ebben a szakaszban az ügy minden érintettjének jelen kell lennie, a bíróság kibérelte egy miskolci irodaház konferenciatermét, a bíróság épületében ugyanis nem volt akkora tárgyalóterem, amelyben elfért volna a 202 vádlott, a 60 ügyvéd, az ügyészek és a bíróság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×