eur:
392.73
usd:
366.04
bux:
66129.26
2024. április 25. csütörtök Márk

Alkotmánymódosításról határozhat az Országgyűlés

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) kapcsolatos alkotmánymódosításról dönthet az Országgyűlés hétfőn jövő heti háromnapos ülésének első napján. Kedden elkezdődik az új polgári törvénykönyv (Ptk.) hatálybalépéséről szóló törvényjavaslat vitája.

A PSZÁF-fal összefüggő alkotmánymódosítás szerint a jövőben az autonóm államigazgatási szerv, valamint kormányhivatal vezetője is felruházható lenne jogalkotói hatáskörrel. Az alkotmánymódosítással összefügg az egyes törvényeknek a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elnökének rendelkezésalkotási hatásköréhez kapcsolódó módosításáról szóló törvényjavaslattal, amiről csak egy héttel később dönt a parlament. Ez az előterjesztés határozza meg ugyanis az egyes ágazati törvényekben azon területeket, ahol a PSZÁF rendelkezést adhat ki. Az alkotmánymódosításhoz az országgyűlési képviselők kétharmadának támogatása szükséges.

Döntés lesz a Vidorné Szabó Györgyi és Kökény Mihály szocialista képviselők által benyújtott, a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény módosításáról, mely szerint a 2007. december 31-e után előre hozott öregségi nyugdíjba vonultaknak, ha dolgoznak, továbbra is lenne keresetkorlát, az ezen időpont előtt nyugdíjba mentek esetében azonban teljes egészében eltörölnék a keresetkorlátot.
Határozhatnak az egyes munkaügyi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslatról, amely a közszférában foglalkoztatott közalkalmazottak, köztisztviselők, valamint az igazságügyi alkalmazottak esetében lehetővé teszi, hogy a gyermek otthoni gondozása miatti fizetés nélküli szabadság után a szülő részmunkaidős foglalkoztatást vállalhasson a gyermek hároméves kora előtt. A törvénymódosítás nyomán a munkáltató köteles lenne a munkavállaló kérésére a kinevezést módosítani és heti húsz órának, illetve a korábbi kinevezés szerinti munkaidő felének megfelelő munkaidőt megállapítani. A kötelező részmunkaidős foglalkoztatás a munkavállaló kérelme szerinti időpontig, de legfeljebb a gyermek hároméves koráig tart.

Határozathozatal is lehet a Göndör István MSZP-s képviselő által benyújtott, az egyes képviselői juttatások és kedvezmények megszüntetéséről szóló törvény módosításáról. A javaslat korrigálná azt a nyár elején történt törvényhozási "bakit", amely miatt a parlamenti képviselők egy része a költségtérítés jövő évi megszüntetésével a jelenlegi költségtérítése dupláját kaphatja választókerületi pótlék címén. A nyári ülésszak végén fogadta el a parlament konszenzussal azt a kétharmados többséget igénylő törvényt, amely szerint 2010-től az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles. A mostani javaslat jövőre a bizottsági alelnöki szinten befagyasztja a pótlékot, ennél többet más tisztségviselők - az Országgyűlés elnöke, alelnökök, bizottsági elnökök, frakcióvezetők - nem kaphatnak.

Határoznak a Baráth Etele (MSZP), Matolcsy György (Fidesz) és Szászfalvi László (KDNP) által beterjesztett, a szomszédos országokhoz fűződő közlekedési kapcsolataink erősítéséről szóló országgyűlési határozati javaslatról, amelyben az Országgyűlés felkéri a kormányt, tegye meg a szükséges lépéseket, hogy Magyarország és a környező országok közös határszakaszain mielőbb jöjjenek létre a települések közötti közvetlen érintkezést biztosító közlekedési kapcsolatok.
A határozathozatalok után lefolytatják az egyes közlekedési tárgyú törvények módosításának általános vitáját. A közösségi közlekedés átalakításával összefüggő előterjesztés indoklásában leszögezik: a Magyarország helyközi közösségi közlekedésére fordított költségvetési terhek jelenleg meghaladják az ország teherbíró képességét is, ezért a kormány célja, hogy rövid távon legyen olcsóbb a rendszer fenntartása, középtávon teremtődjenek meg a költséghatékony gazdálkodás feltételei, hosszabb távon létrejöhessen egy kényelmes és gyors vasúti, illetve autóbusz-közlekedés, valamint 2010-ben a közösségi közlekedésre fordított összeg ne haladja meg a GDP egy százalékát. A javaslat célja, hogy a közszolgáltatás a valós mobilitási igényekhez igazodjon, valamint tervezhető és ellenőrizhető minőségi szolgáltatás legyen.

Megvitatják az MSZP által kezdeményezett, az egyes munkaügyi tárgyú törvényeknek az előzetes letartóztatás miatti távolléttel összefüggő módosításáról szóló törvényjavaslatot. Az indítvány felhívja a figyelmet arra, hogy a munka törvénykönyve szerint mentesül a munkavállaló a munkavégzési kötelezettség alól többek között akkor, ha elháríthatatlan ok miatt nem tud a munkahelyén megjelenni. A jogszabály tartalmazza a munkavégzés alóli mentesülés díjazási szabályait is, e szerint az előzetes letartóztatás ideje is e kategóriába tartozik.

Tárgyalják a geotermikus energia hasznosításával összefüggő, a bányászatról szóló törvény módosítását, valamint a szocialisták által kezdeményezett, a Tisza-völgy árvízi biztonságának növelését, valamint az érintett térség terület- és vidékfejlesztését szolgáló program (a Vásárhelyi-terv továbbfejlesztése) közérdekűségéről és megvalósításáról szóló törvény módosítását.

Kedden a kormány korrupcióellenes törvénycsomagját és az új polgári törvénykönyv hatálybalépéséről szóló előterjesztést vitatja meg az Országgyűlés. Megkezdődik az általános vitája a magánnyugdíjról és intézményeiről szóló törvényjavaslatnak, mely szerint 2013-tól a magánnyugdíj-pénztárak magánnyugdíj-biztosítókká alakulnak.

Szerdán többek között a Magyar Köztársaság területén élő nemzeti és etnikai kisebbségek 2007. február és 2009. február közötti helyzetéről szóló beszámoló és az annak elfogadásáról szóló országgyűlési határozati javaslat vitája szerepel a napirenden.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×