INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Seres Mária: A politikusok trükköznek

Infostart / InfoRádió
Nem tartható népszavazás a képviselői költségtérítések ügyében - döntött keddi ülésén az Alkotmánybíróság. A testület szerint az Országgyűlés a referendum kiírása óta olyan törvényeket hozott, amelyek választ adnak a feltett kérdésre. A népszavazást kezdeményező Seres Mária szerint a politikusok trükköztek, az Alkotmánybíróság pedig politikai nyomásra döntött.

 Az Alkotmánybíróság érvénytelenítette azt az országgyűlési határozatot, amely elrendelte a képviselői költségtérítések elszámoltathatósága ügyében kiírt népszavazást. A referendum kiírását az Országos Választási Bizottság után az Országgyűlés is jóváhagyta.

A kérdés az lett volna: Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés? Sereg András, az Alkotmánybíróság sajtófőnöke azt mondta, az időközben hozott törvénymódosítások okafogyottá teszik a népszavazást.

"Az Alkotmánybíróság észlelte, hogy az országgyűlés június 29-én alkotmányt módosított és törvényt fogadott el a képviselők javadalmazásával összefüggésben, és a többségi álláspontunk szerint ez olyan jelentős változásnak tekinthető, ami érdemben befolyásolta a kérdés népszavazásra bocsáthatóságát" - mondta.

Sereg András szerint a népszavazás akkor is betölti a rendeltetését, ha az Országgyűlés törvényt alkot lényegében megegyező témában. Kérdés, hogy ez ilyen-e. A parlament által elfogadott jogszabályok szerint megszűnik a képviselői költségtérítés, de növekszik a fizetés, a képviselők úgynevezett választókerületi pótlékot kapnak.

A fizetésük adóköteles lesz, ha pedig hoznak számlát egy kiadásról, az csökkenti az adóalapot. A népszavazást kezdeményező Seres Mária szerint a kettőnek nincs köze egymáshoz.

"Megemeli a képviselők fizetését, a költségtérítés fogalmát eltörli, és nem teszi kötelezővé az elszámolást. A kérdés egyértelmű volt. Az alkotmánybírósági határozatban az szerepel, hogy a választó meg lett zavarva, mert nem tudja, hogy miről kellene neki szavazni. A költségtérítés helyett a nem túl frappáns választókerületi pótlékot emelték be a képviselők, ami egyértelmű trükközés. Be akartak avatkozni a népszavazás folyamatában, és be is avatkoztak." - fejtette ki.

Seres Mária szerint elfogadhatatlan a döntés, szerinte a bírák érzékelték a politikai nyomást. Az elfogadott törvényt előterjesztő szocialista Göndör István örül a döntésnek, szerinte a jogszabály elfogadásával megszűnt minden képviselői kedvezmény.

A politikus korábban azt mondta, hogy Seres Mária csak a politikai karrierjét szeretné elindítani. Akkor Seres Mária ezt cáfolta, most viszont bejelentette, Civil Mozgalom nevű szervezetével szeretne elindulni a választásokon.

Hanganyag: Nagy Tamás, Seres Gerda


A címlapról ajánljuk