eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Elhalasztották az Egymásért Alapítvány büntetőperét

Érdemi tárgyalás nélkül halasztotta el az Egymásért, Egy-másért Közhasznú Alapítvány büntetőperét a Fővárosi Bíróság szerdán, mert a VI. rendű vádlott új ügyvédje nem tudott felkészülni.

Az ügyészség nyolc személyt - köztük Földesi-Szabó László volt rendőr ezredest, az alapítvány kuratóriumának elnökét - vádolja 2005-2006-ban elkövetett milliárdos csempészéssel és sok száz milliós sikkasztással. A vádirat csempészésre vonatkozó része szerint a Mehmet Karcsika hazahozatala kapcsán ismertté vált közhasznú alapítvány a közterhek megfizetése nélkül tonnaszám hozott be élelmiszereket Távol-Keletről arra hivatkozva, hogy adományok, ám azokat értékesítésre tovább adta a Herbária Zrt.-nek.

A sikkasztás vádja szerint Földesi-Szabó László az alapítványnak adományozott több mint 900 millió forint készpénzzel sajátjaként bánt és az ügy kipattanásakor az alapítvány pénztárában csupán 17 millió forint volt, a többi pénz sorsa máig ismeretlen.

A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket. Az ügy érdekessége volt, hogy az alapítvány kuratóriumában egykori, illetve még aktív nemzetbiztonsági tisztek is szerepet vállaltak, ám őket csak tanúként hallgatták ki a hatóságok. Az ügy feltárására még parlamenti vizsgálóbizottság is létrejött.

A büntetőper szerdán - a vádirat bírósághoz történt benyújtása után 11 hónappal - kezdődött volna meg, ám a VI. rendű vádlott ügyvédje jelezte, hogy védencétől négy napja kapott megbízást, nem tudott felkészülni az ügyre, ezért a tárgyalás elhalasztását kéri.

A bíró rosszallását fejezte ki és etikailag aggályosnak minősítette, hogy a vádlott korábbi ügyvédje, aki már a nyomozás során is védői feladatokat látott el, éppen most gondolta meg magát.

Ugyanakkor a vádlott védekezéshez való joga nem sérülhet, ezért szerdán érdemi tárgyalás nélkül június 12-re napolták el az Egymásért Alapítvány büntetőperének első tárgyalását. A bíró a tárgyaláson a védők felé fordulva megjegyezte azt is, hogy ilyet csak egyszer lehet csinálni.

Címlapról ajánljuk
Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Túl keveset dolgoznak a németek – vagy pont, hogy túl sokat?

Christian Lindner pénzügyminiszter a közelmúltban kifogásolta a németek munkához való viszonyát, szerinte mentalitásváltásra van szükség. Egy tanulmány szerint ugyanakkor soha ennyit nem dolgoztak a németek, mint a múlt évben. Sőt a politika közreműködésével lehetne még ennél többet is. Most akkor mi az igazság?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

Tombol az ingatlanválság Nyugaton - aggódjunk a magyar projekthitelek miatt?

A home office miatti alacsony kihasználtság, a megemelkedett finanszírozási költségek és a gazdasági növekedés visszafogottsága válságba taszította a kereskedelmi ingatlanok, köztük az irodák piacát a fejlett országokban. Különösen az USA-ban és Németországban pánikolt be emiatt a részvénypiac, elég a New York Community Bank és a Pfandbriefbank zuhanására gondolni, amelyeknek nagy a hitelkitettségük ezen a területen. De mi a helyzet Magyarországon? Aggódhatunk mi is a kereskedelmi ingatlanokra felvett projekthitelek miatt? Az MNB ezen a héten közzétett Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésének a megállapításait foglaljuk most össze erről, további információkért pedig érdemes eljönni a Portfolio május 14-ei Hitelezés 2024 konferenciájára, amelyen a piaci szereplők is értékelik a helyzetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×