eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mi marad az egészségügyi reformból?

Eltörölné a bevezetése óta sokat bírált teljesítmény volumen korlát intézményekre való lebontását Székely Tamás egészségügyi miniszter. A Gyurcsány-kormány által hangoztatott egészségügyi reform több eleme vérzett már el, sok elképzelés pedig a bevezetést sem érte meg.

A magánbiztosítók létrehozását tartotta legfontosabb céljának Molnár Lajos és Horváth Ágnes szabaddemokrata egészségügyi miniszter. A két tárcavezető a hálapénz visszaszorulását, megszűnését remélte az intézkedéstől.

Idén január 1-jével a 19 megyei helyett megalakult a 7 regionális pénztár, ám az egy biztosítós rendszer nem változott. 2007. januártól könnyítették a patikaalapítás feltételeit, lehetővé tették egyes gyógyszerek, így például láz- és fájdalomcsillapítók vagy széntabletták patikán kívüli forgalmazását, nyilvánossá váltak a várólisták, megszűnt a kötelező kamarai tagság, megalakult az Egészségbiztosítási Felügyelet.

2007. február 15-től 2008. március 8-ig 300 forintos vizit-, illetve kórházi ellátás esetén ugyanekkora összegű napidíjat kellett fizetniük a betegeknek. Az indokolatlan orvos-beteg találkozások csökkentését szolgáló intézkedés általános felháborodást váltott ki, és a tavaly márciusi, a díjtételek megszüntetését eredményező népszavazás végső soron az SZDSZ-MSZP koalíció felbomlásához vezetett.

2007 márciusában megindult a Lipót Központként ismert Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet szétdarabolása. Szakemberek számára azóta is rejtély, hova lettek az OPNI-ból a betegek.

Horváth Ágnes 2007. május végén beszélt arról, hogy az uniós előírásoknak megfelelően a nyilvános, zárt helyeken, így például éttermekben, aluljárókban, játszótereken betiltanák a dohányzást. Az intézkedést a mai napig nem hozták meg.

Ugyancsak nem változtak érdemben az otthonszülés szabályai, pedig a tárca már 2007. június végén életbe léptette volna az otthonszülésről szóló jogi szabályozást.

Tavaly február 15-ig kellett volna felszerelniük a kórházaknak a lopások kivédését szolgáló széfeket. Az előírást több intézmény figyelmen kívül hagyta, azoknak a kórházaknak pedig, amelyek mégis beszerezték a széfeket, nagy gondot okozott azok értelmes célra való felhasználása.

Az előző egészségügyi miniszter javaslatai közül megvalósult a bevezetésekor ugyancsak nagy vitát kavart betegszállítás és -mentés szétválasztása, valamint idén januárban a gyógyszerészek is megkapták a doktori címet.

A most visszavonni tervezett teljesítmény volumen korlátot 2006. július 1-jén vezették be. Ez mutatta, hogy az egészségbiztosító egy adott hónapban milyen ellátásból mennyit finanszíroz.

A meghatározott korláton túl végzett kezelés vagy műtét árát az egészségügyi intézménynek kellett állnia. Az intézkedés a szívgyógyászatot, az újszülött- és daganatos beteg ellátást hozta a legnehezebb helyzetbe.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×