eur:
400.07
usd:
368.12
bux:
74228.2
2024. október 20. vasárnap Vendel

Magyarra váltottak Gyurcsányék

Az 1990-es évek elején létrejött Demokratikus Charta nyomán alakult szervezet, a Magyar Demokratikus Charta nagy siker - olvasható Gyurcsány Ferenc blogjában. A szervezet hétvégi felvonulásán beszédet mondó kormányfő sokat foglalkozott a magyarsággal. Hangsúlyozta, a magyarok inkább barátkozzanak egymással, ne háborúzzanak, és azt is kiemelte: Magyarország ereje sokszínűségéből ered. Kritikusai szerint ugyanakkor a mostani Charta csak árnyéka a nagy elődnek.

"Nagy sikernek tartom a Demokratikus Charta újraalakulását Magyar Demokratikus Charta néven" - írja blogjában Gyurcsány Ferenc. A kormányfő szerint a balliberális oldal eszmei rokonságának fontos bizonyítéka a Charta és annak is jelképe, hogy sokan hasonlóképpen látják szükségességét a radikális, szélsőséges politikákkal szembeni fellépésnek.


Mint írja: "A demokraták megmutatták magukat. Ez rendkívül fontos! Nemcsak kávéházakban, tanácstermekben, cikkekben, publicisztikákban vannak jelen, hanem ha kell, az utcán is. Káprázatos látvány volt, ahogy ezrek jöttek át a hídon. (Az MTI tudósítása szerint 2 ezer ember haladt át a hídon - a szerk. A szervezet honlapja szerint az eddig csatlakozó aláírók száma 5534 fő.) Mi már az Akadémiánál tartottunk, miközben a tömeg vége még a Clark Ádám térnél járt. Nem tagadom, fontosnak gondolom, hogy Vitányi, Konrád és Farkasházy együtt lépett a színpadra. Ez a három megkérdőjelezhetetlen erkölcsi tisztaságú ember képviseli a folytonosságot a 90-es évek elejének Demokratikus Chartájával."

A Demokratikus Charta legendás rendezvényére 1992-ben 80 ezer ember jött össze, a mai szervezők hívására alig néhány ezren - emlékeztetnek a Gyurcsány Ferenc által életre hívott mostani charta kritikusai. Közéjük tartozik Bozóki András is, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere. Bozóki, aki szerint ez a Charta már nem az a Charta, ezt írja a Figyelőben: "... akkor még más időket éltünk, a politikusok is értelmiségiek voltak, akik alig egy éve jutottak be a parlamentbe. Arcukat nem redőzte közel húsz év kiábrándító parlamenti strapája, szerepük szerényebb volt. A pártok maguk is mozgalmi képződmények voltak, jóval kevésbé bebetonozódva a rendszerbe, mint manapság."

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor hisz a saját kezdeményezésében. Mint blogjában írja: "Szurkolok a Chartának, szurkolok azért, hogy legyen ereje létezni, irányt mutatni. Most megint azokon a sor, akik megszervezték a Chartát. Irányt kell adni sok ezer embernek, megmutatni, hogy a Magyar Demokratikus Charta nem pusztán egy szeptemberi demonstráció, több annál. Hogy miben is áll ez, azt az újjászervezőknek, ha úgy tetszik az alapítóknak kell eldönteni. De kell, hogy tudják, a Magyar Demokratikus Charta sokaknak jelent reményt."

Címlapról ajánljuk
A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

A nagy német biztonsági csomag a Bundestagon átment, de a Bundesratban részben megbukott

Noha az ellenzők száma magas volt, a Bundestag pénteken elfogadta a biztonsági, illetve migrációs intézkedések szigorításáról szóló csomagot, amelyet az ellenzéki CDU/CSU és az AfD egyhangúlag elégtelennek tartott, a koalíciós szavazatok azonban elegendőnek bizonyultak a jóváhagyáshoz. A teljes törvénytervezet azonban egyelőre nem léphet életbe, a parlament felsőháza, a Bundesrat ugyanis kifogást emelt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.21. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×