eur:
389.19
usd:
361.41
bux:
68423.67
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A művészeti és a nemzetbiztonsági szakokon volt a legnagyobb túljelentkezés

Közel 81 ezer diák nyert felvételt valamely felsőoktatási intézménybe, közülük ötvenkétezren tanulhatnak állami támogatással. A legjelentősebb, négy-ötszörös túljelentkezés a művészeti és a nemzetbiztonsági képzéseken volt.

A felvételi ponthatárok meghúzása után a mintegy 97 ezer jelentkező közül 80.924-en már biztosan felvételt nyertek. Államilag támogatott képzésre összesen 52.618-an, nappali, alapképzésre 38.658-an kerültek be. Mesterképzésre a 3.500 helyre 1.943 hallgatót vettek fel az első körben. Költségtérítéses képzésre 28.306 diákot vettek fel. Első helyre a diákok 53,32 százaléka jutott be, államilag támogatott, nappali alapképzésre 45,05 százalékot vettek fel.

A legnépszerűbb egyetem idén az ELTE volt, kilencezer jelentkezőből hétezret vettek fel, míg 6.300 diák nyert felvételt a Debreceni Egyetemre, és a Szegedi, illetve a Pécsi Tudományegyetemre.

A legtöbben a turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment, valamint a mérnök-informatikus képzésre jelentkeztek, míg a legnagyobb túljelentkezés a művészeti, a nemzetbiztonsági és a sporttudományi képzéseken volt, ezekre a szakokra a felvételizők negyede-ötöde jutott be.

Manherz Károly hangsúlyozta: a kormány a munkaerőpiaci igényeknek megfelelően továbbra is a természettudományos és az informatikai szakok számára biztosít nagyobb keretet, ellentétben a népszerű orvosi, jogi és bölcsészképzéssel.

Csaknem ezer államilag finanszírozott férőhelyet csoportosítottak át a felsőfokú szakképzés 12.500-as keretszámából, így több hallgatót lehetett felvenni az agrár, a gazdaságtudományi, a természettudományi, a műszaki képzésre és az egészségügyi szakterületre - közölte Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár.

A szakállamtitkár elmondta: a kormány döntésének köszönhetően idén a vidéki főiskolák is viszonylag jól fel tudták tölteni kapacitásukat, ugyanis a tavalyi évben több helyről jelezték, nagyon kevés hallgatót tudtak csak felvenni, s ez finanszírozási problémát okoz.

A szakállamtitkár kiemelte: jövőre végez az első évfolyam a bolognai képzésben, így a mesterképzésben is több, 21.700 helyet biztosítanak.

Akinek most nem sikerült egyetlen felsőoktatási intézménybe sem bekerülni, az a pótfelvételin próbálkozhat: 2.200 képzést hirdettek meg a felsőoktatási intézmények, a jelentkezési határidő augusztus 13. A pótfelvételire az is benyújthat kérelmet, aki a tavaszi eljárásban egyáltalán nem jelentkezett. Jelentkezni egy intézmény egy képzésére lehet, a jelentkezési lap a felsőoktatási intézményekben érhető el. A pótfelvételire államilag finanszírozott formában 1.557 mesterképzési, és 3.978 felsőfokú szakképzési helyet hirdetnek meg, a többi lehetőség költségtérítéses képzés lesz.

Hanganyag: Seres Gerda

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×