eur:
389.57
usd:
361.97
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A szülők miatt is sok a dohányos

Naponta 13 ezer, évente 5 millió ember hal meg a dohányzás ártalmaira visszavezethető betegségekben. Magyarországon becslések szerint évente 30 ezer halálos áldozata van a dohányzásnak. Az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a szülőknek is nagy felelősségük van gyerekeik dohányzási szokásait illetően.

A dohányzás betegség - mondta az InfoRádiónak az Egyensúly Alapítvány orvos szakértője, hozzátéve: azt szeretnék elérni, hogy a dohányosok leszokjanak, vagyis meggyógyuljanak - ehhez viszont orvoshoz kell fordulni.

Mucsi János elmondta: Magyarországon 3 millióan dohányoznak, és a felnőtt függő dohányosok 90 százaléka 18 éves kora előtt szokik rá a cigarettára.

A tüdőgyógyász szerint a szülőknek különösen nagy felelősségük van, hiszen a dohányos anya vagy apa négyszeres kockázatot jelent arra vonatkozóan, hogy a gyerek a későbbiekben dohányozni fog-e. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is arra hívja fel a figyelmet, hogy a szülőnek el kell beszélgetnie gyerekével - akár dohányos, akár nem.

A dohányzás nem szórakozás

Nem szabad a dohányzást szórakozásként bemutatnia, hanem a függőségről beszéljen inkább, és próbáljon meg maga is leszokni. Ha ugyanis a gyerek látja, hogy milyen szenvedés leszokni a cigarettáról, és milyen rabságot tud okozni, akkor talán nem fog rászokni - állítja a szakértő.

A szülő beszélgessen gyerekével arról is, hogy milyen drága a cigaretta - napi 500 forint egy évben akár 200 ezer forintot jelenthet.

A szakértő elmondta: a dohányzás elleni harchoz fontosak a tiltások, a korlátozások és a felvilágosítások, de önmagukban ezek nem elegendőek. Biztosítani kell a dohányosoknak azt is, hogy le tudjanak szokni - hangsúlyozta a tüdőgyógyász, aki hozzátette: a tiltásoknak nagy hatásuk van abban, hogy a gyerekek ne szokjanak rá a dohányzásra, illetve, hogy a passzív dohányzásnak kitett emberek száma csökkenjen.

Mucsi János hangsúlyozta: hazánkban is mielőbb el kell fogadni a nemdohányzók védelméről szóló törvényt, ám néhány képviselő inkább a dohányreklámok liberalizációját javasolja. Az Egyensúly Alapítvány reméli, hogy a parlament ezt a módosító törvényjavaslatot nem fogja elfogadni, mert ez ellentétes a WHO és az Európai Unió irányelveivel.

A fiatalokra összpontosítanak

Magyarországon a 13-15 évesek 18 százaléka rendszeresen dohányzik. Az egészségügyi minisztérium kampányt indított általános iskolásoknak a dohányzás megelőzése, illetve a leszoktatás érdekében.

Az idei évben a dohányzásellenes világnap főként a fiatalokra összpontosít - mondta az InfoRádiónak Vojnik Mária, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Hanganyag: Szabó Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×