eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Mérgezett ruhák: vizsgálat Magyarországon is?

Új-Zélandon formaldehiddel kezelt kínai textiltermékek ellen kezdődött vizsgálat, ez az anyag ugyanis nagy mennyiségben asztmát és tüdőrákot okozhat. A formaldehid gyakori gáz, autók kipufogógázában és a cigarettafüstben is előfordul, de használja a textil- és a faipar is - mondta az InfoRádiónak az Igazságügyi Toxikológiai Intézet igazgatója. A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője szerint Magyarországon még nem találtak a megengedettnél nagyobb mennyiségű formaldehiddel kezelt ruhaneműket, de ha az unióban gyanú merül fel egyes termékek ellen, akkor a tagállamokban is vizsgálatot indítanak.

A formaldehid - amely a környezetben számos helyen, többek között az utók kipufogógázában, a cigarettafüstben és a fa égésekor is megtalálható - egyszerű felépítésű, gáz halmazállapotú anyag, az iparban a vizes oldatát használják - mondta az InfoRádiónak az Igazságügyi Toxikológiai Intézet igazgatója.

Somogyi Gábor közölte, hogy az iparban elsősorban festékek előállításához, az orvostudományban fertőtlenítőszerként használják.

A szervezetben a formaldehid hozzákapcsolódik az aminosavakhoz, amelyeknek funkcióját módosítja. Oxidálódik és kilélegezzük, ami pedig nem alakul át, az a vizelettel távozik - tette hozzá a szakértő.

Rákkeltő

A toxikológus elmondta: az anyag meglehetősen mérgező, a méreghatás mértéke pedig alapvetően függ a dózistól, és attól, mennyi ideig lélegzi be az illető a formaldehidet, ami asztmatikus rohamot válthat ki, irritálja a légzőrendszert, a bőrrel érintkezve gyulladást okozhat, roncsolja a nyálkahártyákat és vérzéseket, valamint tüdőödémát okozhat,

A formaldehid rákkeltő anyag, embereknél hosszabb távon tüdőrákot okoz - közölte Somogyi Gábor.

Az Igazságügyi Toxikológiai Intézet igazgatója hozzáfűzte: a bőrön keresztül nem nagyon szívódik fel, szappannal lemosható, ha azonban valaki belélegzi, azonnal friss levegőre kell vinni.

Amennyiben az illetőnek légzési problémái vannak, mesterséges légzést kell alkalmazni, valamint tejet vagy aktív szenet itatni, etetni vele.Magyarországon még nem találtak

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség folyamatosan vizsgálja a textilipari, főként a gyerekruházati termékeket biztonsági szempontból, ilyen típusú hibát - a megengedettnél nagyobb mennyiségű formaldehiddel való szennyezettséget - Magyarországon forgalomban lévő termékeknél azonban egyelőre nem találtak - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Kathi Attila közölte: ha egy, az unió területén fellelhető termék gyanússá válik, az azonnal bekerül a közösségen belüli nemzetközi riasztási láncolatba, ebből kiderülhet, hogy Magyarország érintett lehet-e az ügyben.

A hatóság minden ilyen esetben megvizsgálja, hogy indokolt-e, és, ha igen, milyen termékkörből és honnan mintát venni, a formaldehiddel kapcsolatos hír esetében is így történik majd, előbb azonban ellenőrizni kell a hírforrást, és azt, hogy a riadóláncba bekerült-e az ügy - tette hozzá a szóvivő.

Kathi Attila elmondta: Magyarországot is érintette a nagy amerikai játékgyártó termékvisszahívási akciója.

Az ilyen esetekben a fogyasztóvédelmi hatóság azt ellenőrzi, ténylegesen kikerültek-e a hibás termékek a forgalomból.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül
tudósítónktól

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz egyenruhás. Most rács mögé kerül

Ő volt az egyik leggazdagabb orosz katona. Most rács mögé kerül. Oroszországban őrizetben várja az ellene induló korrupciós nyomozást Tyimur Ivanov védelmi államtitkár, akit az egyik leggazdagabb egyenruhásként írtak le. Igatlanportfólió, autókollekció, svájci síelések és a celebekkel való bulizás – a hivatalnok playboyhoz méltó életet élt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Háborús eszkaláció, egyelőre szóban

Mégis mi a csuda ütött Emmanuel Macronba? A francia államfő Ukrajnába csapatok küldését belengető mondatai után a fél világ, és egész Franciaország, ezt találgatta. Bármi is volt mögötte, Putyin elnök rögvest jelezte: Moszkva – a maga atomhatalom mivoltában – áll elébe. Mire Macron válasza sem késett: Párizs cseppet sem fél, neki is méretes atomarzenál áll a rendelkezésére. Diplomáciai körökben rég volt példa ennél kevésbé épületes, és főleg ennél veszélyesebb eszmecserére. Ami kérdések tömegét veti fel: mi motiválja Macront, ki miként reagál a nyugati szövetségben, mit szól az egészhez az Egyesült Államok? És leginkább: vajon immár tényleg közvetlen hadviselő féllé válhat-e a NATO?

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 09:47
×
×
×
×