eur:
389.52
usd:
361.85
bux:
0
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A rendőrök többsége szerint morális válságban van a szervezet

Tíz rendőrből hét továbbra is büszke arra, hogy rendőr, bár a dolgozók több mint fele úgy gondolja, hogy morális válságban van a szervezet - derül ki abból a közvélemény-kutatásból amelyet a közelmúlt rendőrségi botrányai után készítettek a rendőrök körében.

A közvélemény-kutatásból kiderül, tíz rendőrből kilenc egyetért azzal a kijelentéssel, hogy határozott felháborodást és elkeseredettséget érez, ha arról hall, hogy rendőrök bűncselekményt követnek el.

A megkérdezettek 57 százaléka gondolta úgy, hogy a rendőrség morális válságban van. Minden hetedik válaszadó továbbra is büszke arra, hogy rendőrként dolgozik, a megkérdezettek 12 százaléka viszont elgondolkozott azon, hogy otthagyja a rendőrséget.

A válaszadók egyharmada szerint nem szakmai, hanem politikai okok miatt kellett a rendőri vezetőknek távozniuk. A többség szerint rontotta a rendőrség belső morálját a főrendőrök leváltása.

A rendőrök válaszai alapján a közelmúlt eseményeinek köszönhetően nehezebb lett a munkavégzés, és a lakosság együttműködési hajlandósága is romlott.

Arra a kérdésre, hogyan lehetne megakadályozni az olyan eseteket, amik a közelmúltban történtek, azt a választ adták, hogy szigorítani kell a felvételi rendszert, növelni az anyagi megbecsülést, így csökkentve a korrupció lehetőségét, szigorítani kellene a belső ellenőrzést és a közvetlen parancsnoki ellenőrzést.

"Az állomány képes a megtisztulásra"

Szabadfi Árpád, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese az InfoRádió kérdésére elmondta, a felmérés eredménye fontos megerősítést adott a rendőri vezetőknek.

"Sok olyan információt kaptunk, amelyeket majd tovább kell elemezni, de lényeges erősítést adott a rendőri vezetésnek arról, hogy a rendőrök döntő többsége szeret és akar rendőr lenni, valamint arról, hogy az állomány képes a megtisztulásra és hisz is ebben" - közölte Szabadfi Árpád.

A főkapitány-helyettes hozzátette:a kutatás tapasztalatait felhasználják majd a rendőrség és a határőrség integráció utáni új struktúrájának kialakításakor.

A rendőrség a Múzeum körúton állítólag megerőszakolt E. Zsanett ügye után úgy gondolta, hogy közvélemény-kutatást végez az állományon belül az akkoriban elszaporodott rendőrségi botrányokról. Fischer György, a felmérést készítő MASMI Hungary Piackutató Intézet kutatási igazgatója elmondta, 515 értékelhető interjú született.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 6. 08:10
2024. május 6. 07:57
×
×
×
×