INFORÁDIÓ
2021. szeptember 24. péntek
Gellért, Mercédesz

TÁRKI: példátlan életszínvonal-emelkedés és több munkanélküli

Infostart

Több mint 30 %-kal emelkedett reálértéken a háztartások jövedelme 2001 és 2005 között - derült ki a TÁRKI háztartás monitor-jelentéséből. Magyarországon a teljes népesség 12 %-a tekinthető szegénynek, ez az arány a fiatalok körében magasabb. A kormányfő a jelentés bemutatásakor közölte: az életszínvonal emelkedéséhez hozzájárult az elmúlt években folytatott politika.

Reálértéken több mint egyharmadával emelkedett a háztartások egy főre jutó jövedelme 2001 és 2005 között - közölte a Tárki elnöke. Kolosi Tamás a 2005-ben végzett kutatást ismertetve elmondta: az elmúlt években a munkaerőpiacon nem történt jelentős változás, viszont a munkanélküliség valamelyest növekedett.

"A rendszerváltás óta példa nélküli életszínvonal emelkedés történt a 2001-2005 közötti négyéves időszakban. Ezzel párhuzamosan viszonylag jelentősebben csökkentek a 2003-as csúcs után a jövedelmi egyenlőtlenségek. A szegények száma a 2000 körüli szintre csökkent vissza" - fogalmazott Kolosi Tamás.

A felmérés szerint a magyarok 12%-a mondható szegénynek - az unió statisztikai ajánlásai alapján számítva. Ez az arány magasabb a fiatal korosztályban, a 15 évnél fiatalabbak 15%-a, a 16-24 éves korosztály 17%-a szegény.

A Miniszterelnöki Hivatal támogatásával végrehajtott kutatás eredményeivel kapcsolatban Gyurcsány Ferenc kormányfő azt mondta: az életszínvonal emelkedéséhez hozzájárult az elmúlt években folytatott politika.

"A jövedelmi különbségek csökkenése mögött döntően a legnehezebb helyzetben lévő társadalmi csoportoknak juttatott transzferek játszottak jelentős szerepet. Hosszú távon életszínvonal-növekedést csak a képzettségi és foglalkoztatási viszonyok jelentős megváltoztatásával lehet elérni" - mondta Gyurcsány Ferenc.

A kormányfő szerint kutatásokból, és nem politikai programok elé írt társadalmi kritikákból lehet az ország helyzetét megismerni. Gyurcsány Ferenc beszélt arról is, hogy a következő négy évben létre kellene hozni egy úgynevezett Nemzeti Kutatási központot, ahol az adatok-eredmények mindenki számára megismerhetőek lennének.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018