eur:
392.58
usd:
366.06
bux:
66765.27
2024. április 25. csütörtök Márk

SZDSZ: nem kell mindenkinek ingyen tankönyv

Az SZDSZ nem támogatja, hogy mindenki, vagyis a megfelelő jövedelemmel rendelkezők is ingyen tankönyvhöz jussanak - hangsúlyozta a párt elnöke egy budapesti sajtótájékoztatón. Az oktatási miniszter pedig arról beszélt, hogy a felsőoktatási törvénynek köszönhetően a diákok használható tudást kapnak az egyetemeken.

Az oktatás az egyetlen olyan terület, ahol megvalósult az átfogó reform - jelentette ki az SZDSZ elnöke budapesti sajtótájékoztatóján. Kuncze Gábor kiemelte, hogy a változtatások a diákok érdekeit szolgálják, hiszen ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy jól használható tudást kapjanak a felsőoktatásban.

"Ezért vagyunk meglepődve azon, hogy folyamatos támadások érik az oktatás területén történő változtatásokat" - fogalmazott Kuncze Gábor, hozzátéve, hogy persze értik a támadásokat, hiszen "nagyon sokan vannak azok, akik a változatlanságban érdekeltek", illetve a legnagyobb jó szándék mellett is előfordulhat, hogy a változástól való félelem ellenállást szül.

A pártelnök emlékeztetett arra, hogy a reform beéréséhez hosszabb időre, 10-12 évre van szükség. Mint mondta: ezért is fontos, hogy senki se állítsa le a megkezdett folyamatokat.

Kuncze Gábor a két nagy párt oktatással kapcsolatos választási ígéreteit összehasonlítva először is azért bírálta a Fideszt, amiért még nem tette közzé programját.

Pokorni Zoltán alelnök és Orbán Viktor pártelnök kijelentéseire reagálva Kuncze Gábor például azt hangsúlyozta: igazságtalan tartja az SZDSZ, ha mindenki ingyen kap tankönyvet. Mint mondta: semmi sem indokolja, hogy a megfelelő jövedelemmel rendelkezők is térítésmentesen jussanak hozzá a tanszerekhez.

Az MSZP programjáról szólva az SZDSZ elnöke úgy vélekedett, hogy az jó szándékú, ám a diákok érdekeit nem tartja szem előtt. Ahhoz ugyanis, hogy a kistelepülési, kevés gyermeket oktató iskolák színvonalas képzést adjanak, rengeteg pénzre van szükség, és nem is biztos, hogy a leghatékonyabb megoldás ez lenne - mutatott rá Kuncze Gábor.

Magyar Bálint oktatási miniszter hozzátette: nemcsak korszerű berendezésekre, hanem kortárs közegre is szükség van ahhoz, hogy az oktatás működőképes legyen. A tárcavezető az oktatásban elért eredmények közé sorolta az emelkedő diákhitelt, a doktoranduszok támogatását, és az új kollégiumi férőhelyeket is.

Az új felsőoktatási törvény elemei közül Magyar Bálint a diákok jogainak bővítését, a hallgatók egyetemi munkavállalásának ösztönzését, valamint a tanulmányi irány megváltoztatására nagyobb teret adó bolognai rendszer bevezetését emelte ki.

A tárcavezető hozzátette: a pénzügyminisztériummal már folynak az egyeztetések arról, hogy a diákhitelt a külföldön tanulók is igénybe vehessék.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 13:18
×
×
×
×