eur:
393.76
usd:
365.13
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

A magyar politika elutasítja a brit költségvetési javaslatot

A magyar pártok és a kormány is elutasítja a britek európai uniós költségvetési javaslatát. A kabinet az utolsó pillanatig tárgyal, hogy emelkedjenek a kohéziós alapok.

A miniszterelnök kifogásolta, hogy a következő hétéves büdzsé kisebb lenne a jelenleginél, amelyet még 15 tagállamra terveztek. A felzárkózást szolgáló kohéziós alapok jelentősen csökkennének, ráadásul az önkormányzatok sem kapnának uniós támogatást az áfa-fizetéshez, ez pedig 20 százalékkal növelné költségeiket.

A brit tervnek vannak előnyei is: növekedne az épületek és a belső utak felújításának támogatása. Gyurcsány Ferenc szerint a javaslat támogatná a magyar fejlesztési politikát.

A Fidesz is ellenzi az uniós költségvetés bármilyen csökkentését. A Fidesz elnöke szerint Tony Blair brit miniszterelnök javaslata alkalmatlan arra, hogy megalapozza az új Európa hét évre szóló jövőjét.

„Európa megváltozott (…), ehhez nem ez a fajta költségvetés, hanem egy teljesen más szemléletű költségvetés kell. Tehát alkalmatlan ez a mostani költségvetés arra, hogy az újraegyesített Európa hét évre szóló jövőjét megalapozza” – jelentette ki Orbán Viktor.

Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke szerint az új brit uniós költségvetési javaslat nem teremti meg a felzárkózás lehetőségét, és veszélyezteti az unió bővítését.

Tony Blair brit miniszterelnök elképzelései között 25 milliárd eurós büdzsécsökkentés, ezen belül az új tagállamoknak járó felzárkóztatási támogatások 10 százalékos mérséklése szerepel.

A javaslat nagyrészt kedvezőtlen fogadtatásra talált. A lengyel kormányfő elfogadhatatlannak nevezte az előterjesztést. A belga pénzügyek vezetője viszont úgy vélte: a terv nem túl ambiciózus, különösen a kutatási források terén. Hozzátette: megvárják az új tagállamok reagálását.

Tony Blair azt mondta: megérti, hogy az általa beterjesztett javaslatot sok ország nem fogadta kedvezően. Hozzátette: az új kelet- és közép-európai tagállamok nagyon szeretnék, ha még ebben az évben megszületne a megállapodás a büdzséről.

A brit javaslatról szerdán tanácskoznak a tagállamok európai ügyekkel foglalkozó miniszterei, és ez lesz a fő kérdése a jövő heti uniós csúcsértekezletnek is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×