eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Unsplash.com

Egy héten át magyar szótól lesz hangos a pozsonyi városközpont

A pozsonyi magyar nagykövetség és a Liszt Intézet idén már kilencedik alkalommal rendezi meg – vasárnaptól egy héten át – a Több mint szomszéd kulturális rendezvénysorozatot, aminek célja, hogy ízelítőt adjon a magyar kultúra legjavából, illetve, hogy közelebb hozza Magyarországot Szlovákiához.

A Több mint szomszéd – Magyar Kulturális Hét nevet viselő rendezvénysorozatot hiánypótló, hagyományteremtő szándékkal hozták létre még 2014-ben, Magyarország V4-es elnökségének záró rendezvényeként. A bőséges programkínálatú fesztivál már első alkalommal is a vártnál nagyobb közönségsikert aratott, és azóta az egyik legkedveltebb nyári nyilvános rendezvénnyé vált a szlovák fővárosban.

Az idei rendezvénysorozat programbemutatóján Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete hangsúlyozta:

az esemény elsődleges célja, hogy az év közbeni rendezvények mellett legyen egy hét, amikor hangsúlyosan megjelenik Pozsonyban a magyar kultúra.

A szervezők a korábbi nyolc alkalomhoz hasonlóan ezúttal is gondosan összeválogatott programkínálattal igyekeznek közelebb hozni a magyar kultúrát nemcsak a pozsonyiakhoz és a főváros környékén élőkhöz, hanem az ide látogató külföldi turistákhoz is. A nagykövet sikeresnek tartja az elmúlt évtizedet a Több mint szomszéd szemszögéből. „Volt értelme koncentráltabb magyar jelentétet teremteni, a szlovák közeg megszokta már, hogy van egy hét, amikor magyar szótól hangos a városközpont” – fogalmazott Balogh Csaba.

Venyercsan Pál, a pozsonyi Liszt Intézet igazgatója elmondta: a tervek szerint ezentúl minden évben bevonnak a program szervezésébe egy-egy magyarországi várost. Első alkalommal Debrecen kapcsolódik be. Az idei program követi a hagyományokat, június 11-én egy komolyzenei koncerttel indítják a magyar kulturális hetet a Ferences templomban, a fennállásának 100. évfordulóját ünneplő Kodály Filharmonikusok rézfúvós együttesének részvételével és Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész hangversenyével. A jövő hét első felében főleg beltéri programok, kiállítások, irodalmi programok és beltéri koncertek várják az érdeklődőket, a június 17-18-i hétvégén viszont kültéri fesztiválok lesznek a Hviezdoslav téren, ahol gazdag gasztronómiai kínálat és kézműves vásár is várja az érdeklődőket.

A koncertekkel tarkított gasztronómia fesztivál rendszerint az esemény legtöbb látogatót vonzó része.

Pozsonyban az idén fellép a Budapest Ragtime Band, Csemer Boglárka Boggie, Éliás Gyula Jr., a Group'n' Swing, a Tordai Zoltán Quintet, a Tóth Vera Band és a Párniczky Quartet.

A rendezvény keretében tartják meg a Magyar Turisztikai Ügynökség bemutatóját, valamint egy magyar-szlovák üzleti fórumot is. A hagyományok mellett minden évben igyekeznek újdonságokkal is előrukkolni a rendezők, ezért idén magyarországi cirkuszművészeket is meghívtak a magyar hétre. A sportszeretők számára egy különleges meglepetést is tartogat az esemény, a szervezők ugyanis belépőjegyeket sorsolnak ki az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságra.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×