eur:
392.88
usd:
365.95
bux:
66546.17
2024. április 26. péntek Ervin

Berlusconi leszállóágban?

Majdnem elájult egy nagygyűlésen Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, akinek orvosai pihenést javasoltak. Berlusconi számára kudarc volt, hogy kettészakadt az eddig általa irányított jobboldali párt, miután több miniszer és képviselő szembeszegült vele.

A pódiumon kapott orvosi kezelést Silvio Berlusconi, aki az ájulás határán volt egy nagygyűlésen. A volt miniszterelnök orvosa felrohant a színpadra, ahol Berluconi két kézzel kapaszkodott a pulpitusba, miközben "szenvedélyre és lelkesedésre" buzdította követőit.

Az orvos szerint a beadott vérnyomásnövelő szer után Berlusconi azonnal erőre kapott és még két órán át beszélgetett támogatóival. Ugyanakkor figyelmeztette, hogy pihennie kell.

A volt kormányfő gyengélkedése sokak szerint annak jelképe, hogy politikai értelemben is leszállóágba került. Berlusconi egy római rendezvényen beszélt, amelyen újraindította az általa 1994-ben létrehozott Forza Italia pártot. Tíz nap múlva egy szenátusi szavazás kizárhatja őt az olasz felsőházból, miután egy bíróság bűnösnek találta adócsalás vádjában. Büntetése egy év közmunka lehet.

Berlusconi a hétvégén éles kirohanást intézett politikai örökösének tartott volt harcostársa, Angelino Alfano ellen és "politikai gyilkosságot" emlegetett. Alfano a jelenlegi olasz koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere, azzal vívta ki volt mentora dühét, hogy egyfajta Brutusként nem volt hajlandó belépni a felélesztett Forza Itáliába és azt mondta, hogy saját pártot alapít, az "Új Jobbközép" néven.

Mindez felveti a kérdést, hogy fennmaradhat-e a féléve fennálló törékeny nemzeti egységkormány. Alfanót négy korábbi Berlusconi-párti miniszter is követte és azt mondták, hogy továbbra is kormánytagok maradnak. A lázadók szerint elég támogatójuk van a parlamentben, hogy elfogadják a gazdasági reformtörvényeket - az olasz média szerint az eddigi Berlusconi-párt, a PDL képviselőinek akár egyharmadát magukkal vihetik.

"Fájdalmas és keserű" volt a szakítás politikai mentorával - mondta Alfano, de szükség volt rá, mert Berlusconi hívei meg akarják buktatni a kormányt és ezzel elmélyíthetik a gazdasági válságot. Az ex-miniszterelnök szeptemberben úgy próbálta megszüntetni a koalíciót, hogy visszahívta minisztereit, akik azonban nemet mondtak neki.

A megalázott Berlusconi ezek után visszakozni kényszerült. Ha a szenátus november 27-én megvonja mandátumát, akkor 1994 óta először állhat elő olyan helyzet, hogy nem lesz az olasz parlament tagja.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Elkezdtek kamatemelésekről suttogni a lakáshiteleknél: készül a hidegzuhany?

Tartós kamatcsökkenésre, már-már a korábbi nagyon alacsony kamatszintek visszatérésére számított eddig a magyar lakáshitelpiac keresleti oldala, ehhez képest konszenzus alakult ki arról, hogy a mostani 6-7%-os szinten megállt a kamatcsökkenés, sőt, egyre többen vélik úgy, hogy kamatemelésekre kell sort keríteni, ma például a legnagyobb hitelközvítő is megszólalt az ügyben. Több bank vezetőjét is megkérdeztük a témáról az elmúlt napokban, válaszaik alapján egyelőre nem készülnek kamatemelésre a lakáshiteleknél, pedig lenne okuk rá. Kiemelten foglalkozunk ezzel a témával a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján, érdemes regisztrálni a szakmai eseményre!

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×