Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Berlusconi leszállóágban?

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Majdnem elájult egy nagygyűlésen Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, akinek orvosai pihenést javasoltak. Berlusconi számára kudarc volt, hogy kettészakadt az eddig általa irányított jobboldali párt, miután több miniszer és képviselő szembeszegült vele.

A pódiumon kapott orvosi kezelést Silvio Berlusconi, aki az ájulás határán volt egy nagygyűlésen. A volt miniszterelnök orvosa felrohant a színpadra, ahol Berluconi két kézzel kapaszkodott a pulpitusba, miközben "szenvedélyre és lelkesedésre" buzdította követőit.

Az orvos szerint a beadott vérnyomásnövelő szer után Berlusconi azonnal erőre kapott és még két órán át beszélgetett támogatóival. Ugyanakkor figyelmeztette, hogy pihennie kell.

A volt kormányfő gyengélkedése sokak szerint annak jelképe, hogy politikai értelemben is leszállóágba került. Berlusconi egy római rendezvényen beszélt, amelyen újraindította az általa 1994-ben létrehozott Forza Italia pártot. Tíz nap múlva egy szenátusi szavazás kizárhatja őt az olasz felsőházból, miután egy bíróság bűnösnek találta adócsalás vádjában. Büntetése egy év közmunka lehet.

Berlusconi a hétvégén éles kirohanást intézett politikai örökösének tartott volt harcostársa, Angelino Alfano ellen és "politikai gyilkosságot" emlegetett. Alfano a jelenlegi olasz koalíciós kormány miniszterelnök-helyettese és belügyminisztere, azzal vívta ki volt mentora dühét, hogy egyfajta Brutusként nem volt hajlandó belépni a felélesztett Forza Itáliába és azt mondta, hogy saját pártot alapít, az "Új Jobbközép" néven.

Mindez felveti a kérdést, hogy fennmaradhat-e a féléve fennálló törékeny nemzeti egységkormány. Alfanót négy korábbi Berlusconi-párti miniszter is követte és azt mondták, hogy továbbra is kormánytagok maradnak. A lázadók szerint elég támogatójuk van a parlamentben, hogy elfogadják a gazdasági reformtörvényeket - az olasz média szerint az eddigi Berlusconi-párt, a PDL képviselőinek akár egyharmadát magukkal vihetik.

"Fájdalmas és keserű" volt a szakítás politikai mentorával - mondta Alfano, de szükség volt rá, mert Berlusconi hívei meg akarják buktatni a kormányt és ezzel elmélyíthetik a gazdasági válságot. Az ex-miniszterelnök szeptemberben úgy próbálta megszüntetni a koalíciót, hogy visszahívta minisztereit, akik azonban nemet mondtak neki.

A megalázott Berlusconi ezek után visszakozni kényszerült. Ha a szenátus november 27-én megvonja mandátumát, akkor 1994 óta először állhat elő olyan helyzet, hogy nem lesz az olasz parlament tagja.