Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Nagy a felháborodás az államfő lépései után

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Menesztette munkaügyi miniszterét a francia államfő - ez az egyik konkrét és közvetlen következménye a vasárnapi regionális választásokon a kormánypárti többség által elszenvedett vereségnek. Bár a politikai elemzők kiemelik, hogy a Xavier Darcos által vezetett nyugat-franciaországi regionális listára a választók kevesebb, mint egyharmada adta le a voksát, a miniszter leváltásának az oka ennél bonyolultabb.

Nicolas Sarkozy tisztában van azzal, hogy a baloldal alapvetően a magas munkanélküliség, valamint a gazdasági válság által okozott létbizonytalanság következtében nyerhette meg ilyen magas arányban a választásokat. A munkaügyi tárcánál végrehajtott cserével valójában azt üzeni a társadalomnak, hogy a jövőben e kérdésre még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni.

Nem véletlen, hogy Xavier Darcos helyére a kifejezetten népszerűnek számító, technokrata beálítottságú Eric Woerth pénzügyminisztert nevezte ki, aki eddig nemcsak a büdzsét, hanem a közszolgálatokat és a közkiadásokat is felügyelte. Rá hárul majd a nyugdíjreform levezénylésének kényes feladata, amely ellen egyébként a legnagyobb szakszervezetek kedden országos sztrájkot szerveznek.

Nicolas Sarkozy emellett jobboldali nyitással igyekszik megszilárdítani és megnyugtatni szavazótáborát. Eric Woerth posztját kettéválasztotta, és a jövőben a költségvetésért egy olyan politikus felel majd, aki Jaques Chirac korábbi államfő közeli hívének számít, a köszszolgálatokat pedig a köztársasági elnök ádáz politikai ellenfelének számító Dominique de Villepin volt miniszterelnök egyik bizalmasa ellenőrzi majd.

Szimbolikus változást jelent, hogy távozott - igaz, saját kérésére - az aktív szolidaritási főbiztosi posztot eddig betöltő Martin Hirsch, aki a baloldal felé történt nyitás egyik jelképe volt.

A mini-kormányátalakítással egyelőre senki sem elégedett, a kiszivárgott hírek szerint François Fillon miniszterelnök lényegesen szélesebb körű változást szeretett volna, és elsősorban a baloldalról érkezett minisztereket menesztette volna, köztük például a szocialista Bernard Kouchner külügyminisztert.

A kormánypárti képviselők körében egyenesen elszabadulni látszanak az indulatok, saját internetes honlapján több politikus azzal vádolja Nicolas Sarkozyt, hogy valójában baloldali politikát folytat és úgy vélik, a regionális választásokat a jobboldali szavazók távolmaradása miatt vesztették el. Az államfő szerdán nyilvánosan is megszólal, és várhatóan további terveiről, stratégiájáról tájékoztatja a választókat.