eur:
392.91
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Nagy a felháborodás az államfő lépései után

Menesztette munkaügyi miniszterét a francia államfő - ez az egyik konkrét és közvetlen következménye a vasárnapi regionális választásokon a kormánypárti többség által elszenvedett vereségnek. Bár a politikai elemzők kiemelik, hogy a Xavier Darcos által vezetett nyugat-franciaországi regionális listára a választók kevesebb, mint egyharmada adta le a voksát, a miniszter leváltásának az oka ennél bonyolultabb.

Nicolas Sarkozy tisztában van azzal, hogy a baloldal alapvetően a magas munkanélküliség, valamint a gazdasági válság által okozott létbizonytalanság következtében nyerhette meg ilyen magas arányban a választásokat. A munkaügyi tárcánál végrehajtott cserével valójában azt üzeni a társadalomnak, hogy a jövőben e kérdésre még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni.

Nem véletlen, hogy Xavier Darcos helyére a kifejezetten népszerűnek számító, technokrata beálítottságú Eric Woerth pénzügyminisztert nevezte ki, aki eddig nemcsak a büdzsét, hanem a közszolgálatokat és a közkiadásokat is felügyelte. Rá hárul majd a nyugdíjreform levezénylésének kényes feladata, amely ellen egyébként a legnagyobb szakszervezetek kedden országos sztrájkot szerveznek.

Nicolas Sarkozy emellett jobboldali nyitással igyekszik megszilárdítani és megnyugtatni szavazótáborát. Eric Woerth posztját kettéválasztotta, és a jövőben a költségvetésért egy olyan politikus felel majd, aki Jaques Chirac korábbi államfő közeli hívének számít, a köszszolgálatokat pedig a köztársasági elnök ádáz politikai ellenfelének számító Dominique de Villepin volt miniszterelnök egyik bizalmasa ellenőrzi majd.

Szimbolikus változást jelent, hogy távozott - igaz, saját kérésére - az aktív szolidaritási főbiztosi posztot eddig betöltő Martin Hirsch, aki a baloldal felé történt nyitás egyik jelképe volt.

A mini-kormányátalakítással egyelőre senki sem elégedett, a kiszivárgott hírek szerint François Fillon miniszterelnök lényegesen szélesebb körű változást szeretett volna, és elsősorban a baloldalról érkezett minisztereket menesztette volna, köztük például a szocialista Bernard Kouchner külügyminisztert.

A kormánypárti képviselők körében egyenesen elszabadulni látszanak az indulatok, saját internetes honlapján több politikus azzal vádolja Nicolas Sarkozyt, hogy valójában baloldali politikát folytat és úgy vélik, a regionális választásokat a jobboldali szavazók távolmaradása miatt vesztették el. Az államfő szerdán nyilvánosan is megszólal, és várhatóan további terveiről, stratégiájáról tájékoztatja a választókat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×