Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Vasárnap estétől várható a lezuhanó műhold

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vasárnap éjjel elérik a földet a felénk zuhanó műhold darabjai. A rémhírek szerint Európában érhetnek földet a maradványok, de a szakemberek szerint óceáni vagy sarki területekre hullanak a darabok.

Az ESA legfrissebb közleménye szerint vasárnap este fél 8 és éjjel 1 között várható a zuhanás, melynek végén feltehetően óceáni vagy sarki területekre hullanak a darabok. Európát kizárta a lehetséges helyszínekből az ügynökség. A szonda magassága már csak 140 kilométer.

Előzmények

Már csak 150 kilométer magasan keringett vasárnap reggel az a tudományos műhold, melynek lezuhanását éjjelre várják a szakemberek. Az egy tonnás GOCE becslések szerint vasárnap éjjel éri el a 80 kilométeres magasságot, ahol a légkörben felhevülve felrobban és darabokra hullik majd.

A szakemberek a becsapódás helyszínét továbbra sem tudják megmondani, hiszen a szonda (a tó vizén kacsázó kavicshoz hasonlóan) egy ideig "pattog" a légkör burkán, mielőtt elmerülne benne - ennek kiszámítása pedig a jelenlegi ismereteinkkel nem lehetséges.

Az interneten számos oldalon követhető a szonda útja, ezek az információk azonban nem folyamatos mérésen, hanem szimuláción alapulnak, így a lezuhanást nem fogják jelezni.

Pontos időpont tehát még nem adható, de valószínűleg holnap délelőttre már a földön lesznek a műhold maradványai.

Bár az olasz sajtóban megindult a rémhírkeltés, a zuhanástól aggódni nem kell, elenyésző annak az esélye, hogy eltaláljon minket egy darabja. Az Európai Űrügynökség űrszeméttel foglalkozó osztályvezetője szerint 250 ezerszer nagyobb az esélye, hogy megnyerjük a német lottót.