eur:
392.92
usd:
366.44
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Még jobban retteghetünk a meteoritoktól

A korábban gondoltnál valószínűleg sokkal kisebb aszteroida becsapódása okozta a Tunguszka-robbanást egy évszázaddal ezelőtt - állapították meg amerikai tudósok. Ha igazuk van, akkor az eddig gondoltnál kisebb meteoritoktól is tartanunk kell.

A robbanás a szibériai Tunguszka folyó mentén következett be 1908. június 30-án, és mintegy 2 ezer négyzetkilométeren tarolta le a fenyőerdőt. A tudósok eddig úgy vélték, hogy a detonáció ereje 10 és 20 megatonna között lehetett - összehasonlításképpen: a Hirosimára ledobott atombomba 15 kilotonnás volt.

A robbanás okáról korábban egészen vad feltételezések is megjelentek, UFO-k ütközését éppúgy feltételezték, mint antianyag vagy apró fekete lyuk Földnek ütközését, vagy Nikola Tesla feltaláló "halálsugarának" működését.

Az utóbbi évtizedekben összegyűlt bizonyítékok prózaibb okra utalnak, eszerint egy körülbelül 30 méter átmérőjű, 560 ezer tonna tömegű aszteroida keresztezte a Föld pályáját, és még a felszín elérése előtt felrobbant.

Kicsi, de erős

Az amerikai tudósok a világ harmadik leggyorsabb szuperszámítógépének segítségével ezeket az adatokat vizsgálták felül, és arra jutottak, hogy az égitest csak körülbelül 20 méteres átmérőjű lehetett, tömege pedig az eredeti becslés harmadát-negyedét érte el.

A szakemberek szerint egy ilyen aszteroida a Föld légkörében tűzlabdává vált, és olyan robbanáshullámot generált, amely a korábban gondoltnál erőteljesebb lehetett. Emellett azt is megállapították, hogy a környék erdősége nem volt egészséges, így kisebb erőhatás is le tudta dönteni.

Mindezeket figyelembe véve a kutatók úgy becsülik, hogy a robbanás ereje 3-5 megatonnás lehetett.

Az új eredmények alapján a NASA Ames kutatóközpontjának asztrobiológusa úgy véli, hogy ha valóban a korábban gondoltnál sokkal kisebb meteorit pusztított egy évszázada, akkor a Tunguszka-méretű események akár néhány száz évenként bekövetkezhetnek, a több ezer éves gyakoriság helyett.

David Morrison szerint ezért szükség van egy olyan megfigyelőrendszer felállítására, amely a kisebb aszteroidákat is nyomon tudja követni.

Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×