eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Föld alatt is tárolható lenne a káros szén-dioxid

Milliárdos beruházásokat igényelne a szén-dioxid föld alatti elhelyezése, amely ugyanakkor jelentősen csökkentené az üvegházhatást - mondta az Eötvös Loránd Geofizikai Intézet igazgatója. A globális klímaváltozást okozó gázt a legkisebb kockázattal a meddő szénhidrogén-kutakba lehetne levezetni.

Fancsik Tamás az InfoRádiónak elmondta, hogy nemzetközi szinten már több lehetőséget is felvázoltak a szén-dioxid föld alatti elhelyezésére.

Hozzátette: a tudományos intézet azt vizsgálta, milyen földtani közegekben lehet elhelyezni a gázt.

Több módszer

Környezetvédelmi szempontból a legkisebb kockázatúnak a meddő szénhidrogén-kutak tekinthetők, de szóba jöhetnek még széntelepek, vagy az úgynevezett mélysósvízi elnyeletés, ez utóbbival kapcsolatban azonban kétségek merültek fel - közölte a geofizikus-mérnök

A környezetvédelmi kockázatról szólva Fancsik Tamás elmondta: minden egészségre káros anyag elhelyezésekor azt kell szem előtt tartani, hogy lehetőleg hosszú ideig mozdulatlanul, az emberi környezetre és a bioszférára való hatás nélkül lehessen tárolni azt.

Három fázis


A szén-dioxid föld alatti elhelyezésének három lépése van - magyarázta a szakértő.

Az első lényege, hogy a károsanyag-kibocsátók ne a levegőbe engedjék, hanem felfogják a gázokat.

Ezeket aztán úgy kell átalakítani, hogy alkalmassá váljanak a tárolásra. A harmadik lépésben a gázokat a föld alá kell nyomni, és biztosítani kell ottani stabilitást.

Fancsik Tamás közölte: ezzel a módszerrel Magyarország jelenlegi szén-dioxid kibocsátásának egésze elnyelethető lenne akár évszázadokig is, a technológia azonban rendkívül drága.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×