eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Sok még a tartalék a sportolók legális teljesítménynövelésében

Sok tartalék van a sportolók legális teljesítménynövelésében - véli Kovács Péter a Teljesítménydiagnosztikai Kutató Osztály vezetője. A szakember úgy véli, hogy ez az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat, amely sokat tehet a versenyzőkért.

"Egy összetett, úgynevezett periodikus ellátásról van szó. Van egy nulladik szint, amely az alkalmassági szűréseket jelenti. Ezután jönnek a laboratóriumi teljesítmény-diagnosztikai vizsgálatok, majd megyünk ki a laborból a pályára, ahol megmérjük azokat a terhelésbefolyásoló tényezőket, amelyekkel a versenyzőket a pályán szembesül. Majd az edző és a sportoló végez magán méréseket. Ez egy négy-ötszintű ellátás, a kórháztól a pályáig, és akár egészen a riói versenyhelyszínekig" - részletezte Kovács Péter az InfoRádió Ötkarika című műsorában.

Ennek a metodikának - amely egy nemzetközileg is egy nagyon új tendencia - az a célja, hogy minél több élettani változót rendszeresen, tervszerűen menedzseljünk. Így megelőzhetjük a problémát - hangsúlyozta a szakember.

Kovács Péter a doppinggal is összevetette a módszert.

"Mindig lesz olyan, aki megpróbálja megtalálni a rövidebb ösvényt. De azt gondolom, hogy tudományos elemzés menedzselése szempontjából nincsenek még kihasználva azok a lehetőségek, amelyeket egy szakértői stáb tud adni" - véli a Teljesítménydiagnosztikai Kutató Osztály vezetője.

Kifejtette: jelenleg egy tízfős stábban dolgozik, ebben pedig nagyon sok szakma érintett. 

"Az is a feladatunk, hogy lehetőleg olyan komplex információkat adjunk, amelyek után a versenyzőnek nem az fordul meg a fejében, hogy ezt egy tablettával le lehetne rövidíteni, hanem az, hogy ha még ennyi tartalék van a teljesítményében, akkor nincs ideje még a tablettán gondolkodni. Ha pedig minden jól megy, akkor nem is kerül napirendre ez a kérdés" - fogalmazott.

Rióban két speciális tényezőre kell felkészíteni a sportolókat - hívta fel a figyelmet a szakember. 
"Az egyik az időtényező: az öt órás időeltolódás miatt az este tíz órakor megrendezett úszóverseny magyar idő szerint hajnali három órakor van. Az, hogy át tudjuk állítani a bioritmust, a cirkadiánt, nagyon komoly feladat. Ehhez rengeteg információval kell ellátnunk a versenyzőket, a szakmai stábokat. Másrészt a klímára is kell felkészülni, hiszen a trópusi-monszun klíma miatt a páratartalom, a hőszabályozás kapcsán lehetnek problémák. A magyar sport az akklimatizáció kérdését az elmúlt száz évben az olimpiákon sikerrel oldotta meg. Ha a statisztikákat nézzük, az európai és az Európán kívül rendezett olimpiák viszonylatában nincs különbség az érmek számában" - véli Kovács Péter.

"Egy feladatlista szerint végig tudunk menni azon, hogy mik a sikeres akklimatizáció lépései, és ezt egy sportoló is nyugodtan ki tudja pipálgatni napról napra, hétről hétre, hogy hogyan halad a feladatokkal" - ismertette a szakember.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×